Türk toplumunda sosyal yardımlaşma, içinde bulundukları coğrafya ve yaşam mücadelesi gereği olarak ortaya çıkmış, bizim milli karakterimiz olarak gelişmiştir. En güzel örneği de “Kurtuluş Savaşı”dır. Atatürk bu dayanışma ve fikir birliğine önderlik etmiştir.
 
Yardımlaşma ve dayanışmanın toplumlar için vazgeçilmezliğini çok iyi bilen önderimiz, kadının toplumda en önde olması düşüncesiyle hareket etmiş: “Kadın Bizatihi Bir Varlıktır, Kadının Yoksulu Olmaz” diyerek kadının yoksul olması beşeriyetin yoksul olması anlamına geldiğini savunmuştur. İşte bu düşünceler neticesinde ATATÜRK’ün de ismini bizzat verdiği 19 Şubat 1928’de kurulan derneğimiz zaman içinde tüm kentlerde organize olarak CUMHURİYET değerlerine gönül bağı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
 
Dr. Fuat UMAY, Mevhibe İNÖNÜ Fitnat ÇAKMAK… Ruhları şad olsun onlarla yol alıp bu günlere geldik, Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin çalışmaları, bir asırlık bir serüven. 19 Şubat 1928’den günümüze gönüllülük ilkesini esas alarak yürüdük, Ülkemizi çağdaşlık ve uygarlık seviyelerine taşıyacak olan binlerce öğrencisi, ulaştığı binlerce ihtiyaç sahibine:
      
Hepimiz iyiliğimiz kadar,
Aydınlatıyoruz dünyayı.
Kimimiz mum,
Kimimiz fener diyerek ulaşıyoruz.
 
Kamu yararına üretkenlik ve gönüllülük esasına dayanarak çalışan Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin 142 şubesinden biri olan Nevşehir şubesi üretken olmak, yaşamın mutluluğa açılan penceresidir dedi ve geleneksel yaşam tarzımızdan, kültürel mirasımızdan olan un,su,yumurta ve etin birleşmesi /zahmetli bir yolculuğun ürünü olan “MANTI” yı kazanca dönüştürmeye karar verdi. Bu projesini de uzun yıllardır her salı dernek binasında öğle yemeği olarak uygulamaktadır. Böylece Türk mutfağının önemli bir ögesi olan “MANTI” bizim için de gelir kaynağı olmuştur. Elbette bu zorlu süreçte yalnız değildik, hayırsever Nevşehir halkı hep bizimle, çalışıp emek veren üyelerimiz zaten bizim için birer değer. Ama emeğin bir hikayesi olmalıydı, zamanla bursiyer annelerini derneğin bir parçası yaparak ATATÜRK’ün de dediği gibi “BİR ANNE DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR” dedik ve daha da güçlendik bu yolculukta.
 
Mantı, İpek Yolu ile Anadolu topraklarına ulaşmış bir yemek. Ana maddesi olan un başağın tarladan değirmene, değirmenden raflara ulaşması ile öyküsü tamamlanan bir nesnedir. Etle buluşması ile lezzete dönüşür.
Biz de unu her salı hamura dönüştürüp et ve baharatla buluşturuyoruz. 40 adet mantıyı bir kaşığa sığdırabiliyor muyuz bilmiyoruz ama bursiyer annelerimizin yetenekli olduğunu biliyoruz. “En iyi mantıyı anneler yapar” Çünkü biraz emek biraz sabır ister mantı. Lezzeti hamurun kıvamında, sırrı parmak uçlarında gizlidir. Marifetli ellerde biçimlenir ve sihirlidir parmak uçları Anadolu kadınının. Yoğurdu süzme, sarımsağı bol olmalı. Sarımsaksız yiyenleri unutmamalı. Kuraldır her anne bilmeli, haşlanan lezzeti süzme yoğurtla bir duvak gibi örtmeli sonra allayıp pullamalı yağ ve biberle. Üzerine eklediğimiz nohut da günümüz aksine bir Osmanlı geleneğidir.
 
Biz hazırız servis için. Bizim için salı, müdavimlerimizle paylaşılan gün, BURS- DAMAK TADI-KÜLTÜR-ALIŞKANLIK-EMEK- DOSTLUK… Bir taraftan da amacımız bu korunmaya değer özgün kültürel mirası yaşatıyor olmaktır. Bizim hikayemizin bir parçası olmak istedi Sevgili fotoğraf sanatçısı Derya YAZAR. destek için hazırım dedi ve her deklanşöre dokunduğunda kadraja sığan her detay alın terinden geriye kalan dondurulmuş anılar olacak bizim için. Aynı zamanda kendisinin sanat yolculuğunun da bir parçası oldu çektiği kareler.
 
Emek; bizim için kışın baharla buluşması gibidir, heyecan verir. Bugün salı. Bu yazıyı hazırladığım saatlerde, bezeler alınmış, masalar kurulmuş, mantı harcı hazırlanmış, sohbetler koyulaşmış, hamur açılmış, etle buluşmuş, mantı tencereyle buluşmak için sabırsızlanıyor. Bu işin mimarı yönetim kurulu üyelerimiz heyecanla müdavimleri bekliyor olsa gerek. Müdavimlerimiz hem heyecanımıza ortak oluyorlar hem de eğitime katkı sağlıyorlar. Var olun, çünkü bazen bizi en derin umutsuzluklardan, en coşkulu aydınlığa taşıyorsunuz!
  
Başta başkanımız Fatma BAY hanımefendi olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerimize, emekçi annelerimize, bizi hiçbir salı yalnız bırakmayan üye ve dostlarımıza, müdavimlerimize; fotoğraflar ve tanıtım videomuz için de sevgili arkadaşım Derya YAZAR’a sonsuz teşekkürler.