Nevşehir’de yapımına başladığı ilk günden bu yana tartışmalarla gündemden düşmeyen Arinna Otel’in Danıştay’da davası devam etmesine rağmen resmen 01 Eylül’de açılışının yapılacağı belirtildi.

UNESCO’nun 1985’de hem doğal, hem de kültürel miras listesine aldığı Kapadokya’da peribacaları manzarasına veya arasına yapılan otel inşaatları uzmanların ve bölge halkının tepkisini çekiyor. Kapadokya’da kentin dokusunu bozduğu iddiasıyla peribacaları arasında yükselen ve sayıları her geçen gün artan butik otellere karşı başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi olmak üzere sivil toplum örgütleri mücadele ediyor.

Nevşehir’de Koruma Kurulu, halkın evine çivi çakmasına dahi izin vermezken büyük yatırımcıların otel projelerine izin veriyordu. İnsanlar evlerini bir metrekare büyüttü diye hapis cezası alırken, kentin silüetini bozan oteller yükseliyor her yerden.

O Otel’e Danıştay’dan yeni karar : "Uçhisar’daki Arinna Lodge Otel’e Danıştay'dan geçit yok"

Danıştay, Kapadokya’nın zirve noktası olan Uçhisar’da yapılan Arinna Otelin ruhsatını iptal etmeyen mahkeme kararını bozdu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Uçhisar’da silüeti bozan Arinna Otelin ruhsatının iptalini yargıya taşımıştı. Ancak Kayseri 2. İdare Mahkemesi odanın iddialarının aksine, otelin silüeti bozmadığına dair karar vermişti. Danıştay 6. Dairesi, idari mahkemesinin kararını yeniden keşif yapılması için bozdu. 2013 yılı yaz aylarında Nevşehir Koruma Kurulu üyelerinin tamamı da görevden alınmıştı.

Bakanlık da oteli soruşturuyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kurul görevden alındığı için Kültür Bakanlığının aynı otelle ilgili soruşturma raporu hazırladığını ve o rapordaki tespitlerle idare mahkemesinin tespitlerinin zıt olduğunu söyledi.

“Açtığımız davada 2.İdare mahkemesi aşamasında yapılan keşifte, bilirkişiler, Uçhisar’da yapılan Arinna Oteli’nin silüeti bozmadığı, kamu yararına planlama ilkelerine, mevzuata koruma kurul kararlarına uygun olduğunu savundu. Mahkeme  bilirkişi raporuna istinaden, açtığımız davayı reddetti. Biz de temyiz ettik. Bu arada Koruma kurulunun görevden alınması ile başlayan süreçte, konunun Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulunca incelendiğini, soruşturma konusu yapıldığını öğrendik ve davamız olduğunu belirterek soruşturma raporunu istedik. Bakanlık bize soruşturma raporlarını gönderdi.

Bilirkişilere suç duyurusu

“Bakanlığın hazırladığı soruşturma raporunda, davamızın reddedildiği bilirkişi raporunun tam aksine tespitler vardı. Davamızın temyiz aşamasında, soruşturma raporunu Danıştay’a sunduk  ve kararın bozulmasını talep ettik. Bilirkişiler hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Danıştay 6. Dairesi İdari mahkemesinin kararını birbirine zıt tespitler nedeniyle yeniden keşif yapılması için bozdu.”

Arinna, doğal sit bölgesine yapılmadı

NEON Grup Yatırım, Proje Koordinatörü Sercan Soybaş ise , 01 Eylül 2015 tarihi itibariyle açılışı gerçekleştirilecek olan Ariana Lodge Oteli’nin doğal sit bölgesine izinsiz bir yapı olarak yapılmadığını söyledi. Soybaş, bölgeye yatırım yapmak isteyen yabancı turizm şirketlerinin yatırımlarına engel olunmaması gerektiğini de kaydetti.

Sercan Soybaş, “Ariana Lodge olarak bazı zorluklar yaşadık, bilgi kirliliğinden kaynaklanan sorunlar yaşadık. Ama geldiğimiz noktada bölgeye güzel bir değer ve katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Projemiz konusunda yanlış bilgilendirmeler yapıldığını düşünüyorum. Sık sık basın yayın kuruluşları mensupları ile bir araya gelerek bu yanlış bilgilendirmelerin önüne geçmeye gayret ettik. Projemizin doğal SİT alanında olmadığını anlatmak için çalıştık. Sonuçta bu projemizin izinli bir proje olduğunu kabullendiler. Yapılan incelemeler sonucunda olumsuz bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Ankara Mimarlar odasının da bu sonuçların ardından tatmin olacağını düşünüyorum. Ankara Mimarlar odasının bu konuda her şeyi mahkemeye götürmek, her şeye hayır dediğini görmekteyiz şu anda. Ayrıca Ankara Mimarlar Odasının bir siyasi partinin görüşü olarak karşımızda görmekten sadece bizim değil, başka platformlarda da aynı görüşün savunulduğunu görüyoruz. İdare mahkemesinin bizim lehimize karar ve beyanda bulunabileceğini düşünüyorum” dedi.

Nevşehir Kent Haber Gazetesi