Nevşehir Özel Emniyet Sürücü Kursu Sahibi Mustafa Ayhan Akçalı, yeni ehliyet kanunu ile AB standardına uygun yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Akçalı, yeni dönemde ehliyetlerin belli sürede geçerli olacağını, tüm dünyada kabul edilecek 17 ayrı sınıf ehliyetin geleceğini ve stajyerlik döneminin başlayacağını kaydetti.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girdi. Nevşehir Özel Emniyet Sürücü Kursu Sahibi Mustafa Ayhan Akçalı yaptığı açıklamada, yeni yönetmelikle birlikte ömür boyu ehliyet döneminin kapandığını, ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirildiğini, 7 sınıftan 17 ayrı sınıf ehliyet sistemine geçileceğini belirtti. Ehliyetlerin sınıfına göre 5 ile 10 yılda bir yenileneceğini vurgulayan Akçalı, sürücü kurslarına ilk defa başvurarak yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan kursiyerin, 2 yıl süreyle stajyer sayılacağını, adayın bu sürede 75 ceza puan hakkı olacağını açıkladı.

Akçalı, şunları kaydetti: “Otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücüler, sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Yönetmelik hükümlerine göre ehliyetler 1 Ocak 2016'dan itibaren 15 lira karşılığında yenilenecek. Önceki yasada otomatik araçlarda ne eğitim verilebiliyordu ne de direksiyon sınavına tabi tutulabiliyordu. Türkiye’de bu yasaktı. Ama Avrupa uyum yasası içerisinde otomatik vites var. Türkiye’de de artık otomatik vitesli eğitim artık verilebilecek. 01 Ocak 2016’dan itibaren otomatik araçlar için geçerli ehliyeti tercih edenler sadece otomatik araçları kullanabilecekler."

TABAN FİYAT KALİTEYİ ARTIRIR

İlk defa uygulamaya geçecek konulardan birinin de taban fiyat uygulaması olduğunu anlatan Akçalı, şöyle konuştu: “Taban fiyat uygulaması geldiğinde sürücü kursları verecekleri eğitimin, araçların, öğretmenlerin kalitesini artırmak zorunda kalacak. Bunun sonucunda da insan hayatının önemini biraz daha iyi anlayacağız. Yani taban fiyat gelmediği zaman serbest piyasa ekonomisine göre insanlar daha ucuz ehliyet vermek istiyor. Daha ucuz vermek isterken ne yapıyor? Vatandaş eğitimini tam alamıyor. Tam alamadığı zamanda eksik bir eğimle sınava tabi tutuluyor. Bölgesel sistemde bir sınav sistemimiz var. İç Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve devletimiz her zaman her yere aynı anda bulunamıyor. Bu da bazı aksaklıkların olmasına yol açıyor. Bu aksaklıkların da örnek olmasına sebebiyet veriyor. Bunda ki maksadımız nedir? İşte 'burada hemen ehliyet alınıyormuş, burada kalınıyormuş' gibi olaylar çıkıyor. Bu olaylar da vatandaşa şunları söyletiyor; 'sizin sınavlarınız zor' veya 'sizin sınavlarınız kolay' gibi bir duruma yol açıyor. Bunları ortadan kaldırmak için taban fiyat uygulamasını doğru buluyorum. Taban fiyat uygulandığı zaman da ehliyet alacak kursiyer neye bakacak? 'Her yer aynı senin ne farkın ne?' diye bakacak. Aracındaki fark, öğretmenindeki farklılık, eğitimdeki farklılık, güleryüzlülük gibi bunların hepsine vatandaş bu sefer önem gösterecek."

Cihan