Nevşehir Valimizin eşi Sayın Hafize SAVAŞ Hanımefendi’nin  07 Ocak 2013  tarihinde Milletvekillerimizin, Vali Yardımcılarımızın ve Kaymakamlarımızın değerli eşlerinin katılımları ile  gerçekleştirdiği  Gönül Elçileri Projesi tanıtım toplantısının ardından 22 Ocak 2013 salı günü İlçemiz Kültür Merkezinde de Gönül Elçileri Projesi, Koruyucu Aile Hizmetini tanıtım toplantısı yapıldı, proje tanıtım toplantısı, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

 

Günün Açılış Konuşmasını yapan  Kaymakamımız Sayın, Tuğba YILMAZ,  Konuşmasında; ‘’ Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından  hazırlanan  Başbakanımız  Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ ın Eşi Emine ERDOĞAN’IN  himayelerinde gerçekleştirilen Gönül Elçileri Projesinin  ilk alt bileşeni  olan Koruyucu Aile Programı 19 Aralık 2012’ de Ankara’ da 81 İl Valisinin Eşlerinin katılımlıları ile  başlatılmıştır. İlimizde de ilk olarak 07 Ocak 2013’ de Sayın Valimizin eşleri tarafından Proje tanıtım toplantısı yapılmış olup, Şimdi ise  bu gün gerçekleştireceğimiz  bu tanıtım toplantısıyla Gönül Elçileri projesini  Ürgüp’te de başlatmış olmaktayız. Toplantımıza  geldiğiniz için  sizlere teşekkür ediyorum.

 

Gönül Elçisi;   özgür iradeyle  herhangi bir maddi karşılık  beklemeksizin  tamamen  gönüllü olarak  sahip olduğu beceri ve  kaynakları, toplumun dezavantajlı  guruplarının   yaşam kalitesini yükseltmek  için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yürütmüş olduğu  hizmetlere katkı sağlayan  kişidir.

 

Bizler sizleri bir gönül  elçisi olarak gördüğümüz için  bu toplantıya çağırmış bulunmaktayız. Sizlerinde gönül elçiliğini severek ve benimseyerek kabul edeceğinize yürekten inanıyorum. Koruyucu Aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında    bakımları sağlanamayan   çocukları kendi aile ortamlarına kabul ederek, bakım, eğitim ve yetiştirme sorumluluklarını,  kısa veya uzun süreli olarak ücretli veya gönüllü statüde  Devlet denetiminde  paylaşan uygun aile veya kişilerdir.

 

Devletimizin başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasal düzenlemelerle toplumun dezavantajlı guruplarına çok geniş bir yelpazede hizmet sunabilmesi, Sosyal Devlet ilkesini en geniş şekilde yorumlayıp kaynak ayırması ve çeşitli Projelerle sosyal sorumluluk duygusunun yerleştirilmeye çalışılması gerçekten çok memnuniyet vericidir. Gönül Elçileri projesi de   bu sosyal sorumluluk projelerinden  biri  olup tüm dünyada ilk defa  uygulanan bir  proje olması açısından önemlidir.

 

Gönül Elçileri projesinin ilk alt bileşeni olan Koruyucu Aile ile ilk etapta çocuklar ele alınmış olup, daha sonra kadınlar, engelliler,  yaşlılar, gazi ve şehit aileleri, yoksullar da hedef gurup arasında ele alınacaktır.

 

Koruyucu Aile programında özellikle  Çocuk Yuvası ve yetiştirme yurtlarında kalan veya kalabilecek durumda olan çocukların sıcak bir aile ortamında  yetiştirilmeleri hedef alınmıştır.

 

Devletimiz gerçekten çocuklarımız için her türlü imkanı sağlasa da bu çocukların sıcak bir aile ortamında yetiştirilmeleri hem çocuklar, hem de toplum için en ideal olanıdır.

 

Bir anne olarak ve bir idareci olarak şunu söyleyebilirim ki kendi çocuğuma maddi imkan olarak  ne sunarsam sunayım gerçek bir anne dokunuşunu ve sevgisini vermedikçe onu mutlu edemem. Oysa bunu sağlayamayacak olan çok sayıda çocuk var ve onları   düşündükçe gerçekten  içim acıyor. Ama onlara acımak ve üzülmekten ziyade bir sevgi ortamını sağlayıcı ve onları mutlu edici sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerekir. Bu projede aslında bunu sağlamaktadır.

 

 Sizlerde benim gibi bu projenin bir paydaşısınız. Özellikle bu projenin tanıtımında  ve Koruyucu Aile olabilecek kişileri tespitte,  onlara bu konuyu anlatmakta sizlere ihtiyacımız var.

 

Sizlerin gönüllerinizdeki evlat sevgisi, merhamet duygusu, yardım severlilik olgusunun sizleri bir gönül elçisi yapacağına inanıyor, hepinize şimdiden  bir kez daha teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum. Dedi.

 

Kaymakamımız Sayın, Tuğba YILMAZ’ın Konuşmasının ardından Kürsüye gelen  Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğünde Görevli Sosyal Hizmet Uzmanı  Sayın  U. Tolga YAMEN, katılımcılara Gönül Elçileri Projesi ve Koruyucu Aile Hizmetleri Hakkında bilgi verdi.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın Proje Hakkında hazırlatmış olduğu Kısa tanıtım filmlerinin izlendiği, katılımcıların merak ettiği konular hakkında kendilerine gerekli bilgilerin verildiği toplantı, gönüllü olan katılımcıların arasından, Ürgüp ilçesinin  ilk gönül elçilerinin belirlenmesi ile sona erdi