Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Hacıhalilli  köyü Hacıosman mesire alanında bu yıl ilki düzenlenen hedik festivaline vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Nevşehirli Eski Kayseri Milletvekili ve Kulak Burun Boğaz Doktoru Seyfi Şahin ve Arzıoğulları ailesi'nin katkılarıyla düzenlenen Hedik Festivaline Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy, Hacıhalilli köyü ile çevre köylerden çok sayıda vatandaş katıldı.

Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy, festivalde yaptığı konuşmada, Akpınar ve köylerinde yıllardır hedik pilavı pişirilerek dağıtıldığını söyledi. Arısoy Hedik geleneğini yaşatmak için düzenlenen bu festivale emeği geçenlere teşekkür etti.

Nevşehirli Eski Kayseri Milletvekili ve Kulak Burun Boğaz Doktoru Seyfi Şahin de, "Yıllardır devam eden geleneğimize daha geniş kitlelerin ilgi duyması için çalışıyoruz. Geleneklerimizi ve kültürümüzü tanıtarak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz festival ile gerek Gülşehir ilçemiz gerekse köyümüzde yetiştirilen ürünleri de tanıtamayı arzu ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından vatandaşlara Hacıhalili köyünde üretilen buğday, arpa ve nohut kullanılarak kazanlarda pişirilen hedik pilavı ile Nevşehir besimit, erik ve kayısı dağıtıldı. 

Hedik Geleneği Sürüyor​
Hasattan sonra elde edilen buğday bulgur yapılmak için çeşitli aşamalardan geçer. Halk arasında hedik kaynatma olarak geçen bu iş genelde sonbahar mevsiminde olur. Özellikle hasatın bittiği Eylül başında. Harman sonu çıkarılan buğday suyun bol olduğu ve akımın iyi olduğu bir yerde yıkanır.
 
Yıkanan buğday harmanlarda veya köy meydanında kurulan büyük bakır kazanlarda kaynatılır. Yenebilecek duruma gelecek kadar kaynatılan buğday daha sonra dışarıya serilmek için çıkarılır. Genellikle buğday sermek için geniş damlar veya kıl çadırların üzerine serilerek kurutulur.
Eskiden dibeklerde tokmakla dövülen buğdaylar, şimdilerde elle çevrilen taş değirmenlerde bulgur haline getirlmektedir.