Edinilen bilgilere göre, Nevşehir'in UNESCO tarafından Dünya kültür miras listesinde yer alan tarihi ve turistik Göreme kasabasında bulunan Açık Hava Müzesindeki peribacalarının üzerindeki kaplama taş duvarlarına monte edilen çiviler görenlerin tepkilerine neden oluyor. Vatandaşlar, “Hani tarihi yapıların duvarlarına çivi bile çakılmazdı?” diyerek ilgililere göndermede bulunuyor.

Sözde koruma amaçlı sıvayı tutsun diye yapıldığı düşünülen Göreme Açık Hava Müzesindeki peribacaları üzerindeki kaplama taş duvarlarına çivi takılmasının estetik açısında hiç hoş olmadığını da belirten vatandaşlar, “Bu çivilerin, bu denli güzel bir peribacalarının duvarında ne işi var, hiç yakışmıyor. Tabiki Kapadokya içerisnde bulunan bu kültür hazinemiz yarınlara taşınması adına korunarak onarımları ve restore edilmeleri gerekiyor ama bunun için başka yollar bulunsun, peribacaların hem güzelliği bozulmasın, hem de tarihi ve doğal yapının duvarı hasar görmesin. Yetkililerden bu konuda acilen gererinin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştular.  

“Tarihsel mirasa zarar veriyor”

Bölge turizmcilerinden Metin Gökşen isimli duyarlı bir vatandaşımız ise bakın tepkisini nasıl dile getiriyor: "- Kim demiş "Koruma kurulunun haberi olmadan Kapadokya'da Çivi çakılmaz" diye. Bu fotoğrafları bu gün çektim, hemde Kapadokya'nın kalbinde. Ve şu an binlerce ziyaretçi bunları gözlemleyip, içerde cep telefonu ile flaşsız fresk resmi çekmek yasakken, dışarda bu rezaletimizi görüntüluyorlar. Traji komik durumdayız velhasıl.Sözüm ona Göreme Müzesini korumak için alınmış (eminim yüz binlerce lira karşılığı!!) tedbirlerin yarattığı çirkinlik ve verdiği zarar. Kimbilir belki seneye yine ihale edilecektir.  Yürek sızlatır bir durum. Artık birileri dur desin allah aşkına...Bu memleket hepimizin. Birlikte sahiplenmemiz lazım. Kafamızı kumdan çıkarma zamanımız çoktan geldide geçiyor bile". sözleriyle isyan etti.


Gökşen, Bölgeye çakılan her küçük çivi, yer altı ve yer üstündeki tarihsel mirasa zarar veriyor” diye konuştu.

İşte Kapadokya Milli Parkı içinde yer alan Nevşehir'in merkeze bağlı Göreme beldesinde Metin Gökşen isimli duyarlı bir turizmcimiz tarafından kare kare görüntülenen o manzarayla sizleri başbaşa bırakıyoruz.