Dünyada 168 ülke çölleşme tehlikesi altında.Yüzlerce canlı türü çölleşme yüzünden yok olmanın eşiğinde bunlara dur diyebilmek adına Suyumuzu israflı kullanalım. Unutmayın "İsrafa Susarsanız Suzuz Kalırsınız"...

“Su hayattır, suyu israf etmeyelim”

Nevşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü  su tüketiminin temel bir insan hakkı olduğunu ancak su israfının kabul edilemez olduğunu belirterek, yaz aylarında aşırı su tüketimi konusunda vatandaşların daha dikkatli olmalarını istedi. Açıklamada; "İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan içme suyunun mineral yönden zengin, temiz ve kaliteli olduğuna dikkat çekilen açıklamada,“Yaz aylarında tüketimin artması oldukça normal,ancak su israfını kabul etmek mümkün değil. Bu kıymetli suyu israf etmeyelim” denildi.

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya,  yaptığı açıklamada vatandaşlara seslenerek, “Lütfen su israfına meydan vermeyelim. Su hayattır, suyu israf etmeyelim. Yaz aylarında, yüksek sıcaklıktan dolayı aşırı su tüketimi ve tasarrufa dikkat edilmediği, hatta israf edildiği gözlenmiştir. Bu nedenle gereksiz araba yıkama, bahçe sulama, sokak yıkama vb. faaliyetlerde bulunmayalım. Suyumuzu tasarruflu kullanalım” uyarısında bulundu.

Suyumuzu israf etmeyelim !
Dünyamızın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı var. Sanayileşme, nüfusa artışı ve buna bağlı olarak artan su talebi karşısında su kaynaklarının önemi daha da artıyor. Suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmeyişi nedeniyle de var olan su kaynakları hızla azalmaktadır.

Bütün bunların yanı sıra bugün bütün dünyada, küresel ölçekte - özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede - kuraklık yaşanmaktadır. Halen devam eden bu kuraklıktan Nevşehirimiz de olumsuz etkilenmektedir.

Nevşehirlilerin susuzluk çekmemesi için Nevşehir Belediyesi olarak her türlü önlemi alıyor ve en olumsuz tabloları göz önünde tutarak çalışmalar yürütüyoruz.

BOŞA AKAN SU

Çok fazla önemsenmese de saniyede 1 damla damlatan musluk yılda yaklaşık 6 ton su kaybına yol açmakta, sifon ise ortalama 8 ton suyu boşa harcamaktadır.
Diş fırçalarken, el yıkarken ve tıraş olurken 2 dakika açık bırakılan bir musluk günde 20 litre su tüketiyor. 5 kişilik bir ailede bu rakam günde 100 litreye ulaşmaktadır.
Bir otomobilin kova yardımıyla yıkanması sırasında 20 litre su harcanırken, yıkama işinin hortumla yapılması durumunda bu miktar 300 litreye kadar çıkabilmektedir.
Damlayan bir musluktan boşa akan su, tonlarca su sarfiyatı demektir.

SUYUMUZU BİLİNÇLİ KULLANALIM

Yaptığımız araştırmalara göre İstanbullular’ın % 16’sı dişlerini fırçalarken, %15,5’i tıraş olurken musluğu açık bırakmaktadır. % 36,2’si ise arabasını hortumla yıkamaktadır.
Suyumuzu bilinçli kullanmak hem aile bütçemize, hem ülke ekonomisine, hem de gezegenimize iyilikte bulunmaktır. Böylece su kaynaklarının uzun vadeli kullanımı mümkün olabilir ve gelecekte susuzluk sorunuyla karşılaşmayız.
Bu bakımdan bilinçli bir tüketici olarak suyun boşa harcanmaması, yani suyun israf edilmeden ihtiyaçlarımızı karşılayacak biçimde kullanılması, sorumlu bireyler olarak hepimiz için bir zorunluluktur.

SUYU BİLİNÇLİ KULLANMAK, YAŞAM KALİTEMİZİ DÜŞÜRMEZ

Çoğumuzun kafasında tutumlu olmak, az su kullanmak, adeta kirli olmakla bir tutuluyor. Suyun daha tutumlu kullanılması demek bulaşığın elde yakınması, çamaşırın elde yıkanması, daha az banyo yapılması, sifonun daha az kullanılması gibi algılanıyor.
Oysa suyu tutumlu kullanmak, su tüketim alışkanlıklarımızı olumlu yönde değiştirerek, suyu bilinçli kullanmaktır; adeta damlaların hesabını yaparak suyun hiç bir şekilde boşa akmamasını sağlamaktır.

SU İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ ?
Günlük faaliyetlerimizde özen gösterip alacağımız basit bir takım önlemlerle, hem su israfını hem de su faturamızın kabarık gelmesini önlemiş oluruz. Yeryüzünün dörtte üçü su olduğu halde sadece bu suyun % 1’nin ulaşılabilir su olduğu unutmayalım. İyi bir tüketici, dişlerini fırçalarken, traş olurken, otomobilini yıkarken boşa akan musluk sularının, boşa harcanan paralar olduğunu bilir.
* Evimizde su kaçağı olup olmadığını tespit edelim. Su sızdıran bir rezervuarın harcadığı su, sizin harcadığınız sudan fazla olabilir. Damlayan musluklarımızı, su kaçağı olan tesisatlarımızı onaralım.
* Evlerimize satın alacağımız su tüketen ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makineleri, musluklar, rezervuarlar) su ve enerjiyi verimli kullanan modellerini tercih edelim. 
* Kullandığımız bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayalım.
* Halılarımızı hortumla yıkamayalım. Halı yıkama makinesi ile yıkayalım ya da silelim.
* Araçlarımızı hortumla yıkamak yerine kovaya dolduracağımız su ile temizleyelim.
* Duş alırken ve banyo yaparken ihtiyaç kadar su tüketelim. Banyo yaparken ayarlanabilir duş başlığı kullanalım. Bu duş başlığı dakikada en fazla  9-12 litre su tüketirken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir.
* Tıraş olurken, diş fırçalarken ve abdest alırken suyu boşa akıtmayalım. Temiz suyun  aktığı zaman atıksuya dönüştüğünü unutmayalım. İçme suyu ve atık su arıtma maliyetinin yüksek olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım.
* Sifonu her çekişimizde litrelerce su harcanıyor. Rezarvuar satın alırken sadece fiyatını değil, aynı zamanda su tüketiminde tutumlu olup olmadığına da bakalım. Örneğin biri az, diğeri çok su alan iki hazneli rezarvuarları tercih edelim.  Rezervuarı değiştirmek istemiyorsak içine su dolu bir şişe koyarak su tüketimini azaltabiliriz.
* Bahçe suluyorsak, sulama işlemini buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde yapalım.