Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Yüksekli köyünde dağda aç kalınca yiyecek bulmak için köye inen kurt bir vatandaşımızın cep telefonu kamerasına böyle yansıdı.

Emre Yüksel isimli bir vatandaşımız; "Gülşehir'in Yüksekli köyüne 3 km kala yolda arabamla kurdu görünce durdum. Kurt normal hiç tepki vermeden kızılırmağa doğru indi. Muhtemelen aç kalmış. Yaban ve Sokak Hayvanları İçin Doğaya Yem bırakılmalı "dedi.

Kurt Hakkında
Bozkurt, bilinen diğer adıyla gri kurt Avrasya bölgesinde en sıklıkla görülen türdür. Bozkır ve ormanlık alanlarda yaşar, anne-baba ve çocuklardan oluşan koloniler halinde dolaşırlar. Otobur, memeli hayvanlardan, kemirgen ve kuşlara kadar pek çok hayvan kurtlar için av demektir.


Kurtlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
  • Kurtlar seri ve atik yapılı hayvanlardır. Saatte yaklaşık 50/60 km. hızla koşabilirler. Bu nedenle bir koşarak kaçamazsınız DENEMEYİN!
  • Kurtlar 2,5-3 km. uzaklıktan koku alma duyusuna sahiptirler. Avlarının kokusunu bu mesafeden alır izini sürerek bulurlar.
  • Geceleri ulurlar, etrafta bir kurt olup olmadığını anlamanızın en kolay yollarından biri budur.
  • Türkiyede rastlanan kurt türlerinden olan bozkurt ortalama 80 cm, kuyruk uzunluğu 30 cm, ağırlıkları ise 20-30 kg aralığındadır.
  • Genellikle sürü halinde avlanırlar. Tek gezen kurtlara nadir rastlanır.
kurtlar hakkında
Kurtları Kamp Alanından Uzak Tutmanın Yolları…
Kurtlar ateş ve dumandan hoşlanmaz bunu bir tehlike olarak görürler. Eğer kamp alanınızın etrafında bir kurt sürüsü varlığından şüpheleniyorsanız yakacağınız kamp ateşi onları bu alandan uzakta tutacaktır. Eğer sürüsünde yavrular varsa anne ateş ve dumandan etkilenmemeleri için alan değiştirmeyi tercih eder.
Yemek, yemek artıkları ve çöpler gibi kurtlar için kamp alanını cazibe merkezine dönüştürecek her türlü yiyecek içecek malzemesini kampın dışında tutun. Yiceceklerin kapalı kutular içinde arabanızın içinde saklanması, yemek artıklarının ve çöplerin anında kamp alanından uzaklaştırılması önemlidir.
Eğer civarda bir kurt sürüsü varsa, çalılar, taşlar, sivri sopalar ve benzeri doğanın içinden bulabildiğiniz şeylerle çadırınızın etrafına bir bariyer oluşturmak sizi daha güvenli bir alanda tutar.
kurtlar hakkında
Bir kurt ile karşılaştığınızda;
Eğer bir kurt görürseniz o sizi görmeden sessizce oradan uzaklaşmaya çalışın, dikkatini çekecek harekeler yapmaktan, görünülür olmaya çalışmaktan sakının. Unutmayın kurtlar sürü halinde yaşarlar, eğer bir kurt gördüyseniz sürüsü de yakınlarda bir yerlerdedir. Kurtlar zaman zaman yalnız başlarına dolaşsalar da  sürü halinde avlanırlar.
Eğer Kurt Sizi Görürse: Göz temasını kaybetmeden yavaş ve ağır hareketlerle geri geri gidin.
SAKIN KAÇMAYIN! Kurtlar sizden çok daha hızlı koşarlar, Ayrıca kaçmaya çalışmak kurtların sizi av olarak algılamasına neden olacaktır.
SAKIN BESLEMEYE KALKMAYIN! Kurtları beslemeye çalışmak onları evcilleştirmeye çalıştırmak anlamına gelir ki bu çok tehlikelidir. Doğası gereği vahşi yaradılışlı kurtların insanlara en çok bu yaklaşım sırasında saldırdıkları kaydedilmiştir. Kurtlara yemek vermek onları sizin dostunuz yapmayacaktır.
Kurt Size Saldırırsa;
Bir kurdun size doğru saldırmak için hareketlendiğini görürseniz öncelikli olarak kurdun sizi daha büyük/hacimli, daha güçlü ve daha vahşi algılamasını sağlayacak şekilde hareket etmek zaman kazandıracaktır. Bir adım ileri saldırı hamlesine benzer adım atarak bağırın, kısa ve sert bağırışlarla kurdun geri çekilmesini sağlayabilirsiniz. Göz temasınızı koruyun ve asla arkanızı dönmeyin.
  • Dövüşmeyin! Kurtlar güçlü ve akıllıdırlar ayrıca öldürme içgüdüsü ile yaşarlar. Başka bir şansınızın kalmadığını düşündüğünüz noktaya kadar dövüşmeye kalkmayın.
  • Soğun Kanlı Olun! Kurtlar sezgileri gelişmiş hayvanlardır. Panik ve korkuyu sezebilirler bu nedenle sakin kalmaya çalışmak önemlidir. Eğer korktuğunuzu hissederlerse o zaman bu geliştireceğiniz hamleleri riske sokar. Korku yansıması ile kaçamazsınız hatta hayatta kalmak adına dövüşemezsiniz.
kurtlar hakkında
KURT SALDIRISI
  • Büyük Görünün! Eğer saldırıya geçerse, sopa, taş, ayı spreyi ya da sahip olduğunuz herhangi bir silahla kendinizi korumak için dövüşmeniz gerekir. Kolay bir savunma pozisyonu bulun ve sırtınızı geniş bir ağaç ya da büyük bir kayaya vermek önemlidir, bir kurdun size arkanızdan saldırma ihtimalini asla istemezsiniz.
  • Saklanmayın! Saklanmaya kalkışmayın ya da cenin pozisyonunda yatmaya çalışmayın her ikisi de saldırı anındaki bir kurdun sizi öldürme içgüdüsüne mani olmayacaktır.
  • Tetikte Olun! Eğer bir kurdun saldırısından kurtulabilirseniz en yakın ağaca çıkmak varsa yakındaki bir arabanın ya da binanın içine girmek kısa süreliğine de olsa sizi güvenli bir noktaya kavuşturmuş olur. Bu kaçış sizi rahatlatmasın, eğer yeterince aç ise kamp alanınıza geri dönecek ve şansını tekrar deneyecektir.
  • Birlikte Kalın! Eğer grubunuz ve/veya siz saldırıya uğradıysanız bir arada kalmanız önemlidir. Saldırılan en zayıf halka için kurt geri dönecektir. Bu en zayıf halka genellikle çocuklar, yaşlılar ya da hastalardır. Grubu bölmeye kalkmayın. Bir gözcü belirleyin ve tehlike geçene kadar birlikte kalın.
  • Yardım Alın! Küçük ya da büyük eğer bir kurt saldırısında yaralanırsanız en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna gidin ve mutlaka profesyonel yardım alın.
Hayvanları sevelim, doğayı ve ekolojik dengeyi koruyalım.