Nevşehir'de kalp dostu, cilt hastalıkları ve güzelliğe iyi geldiği söylenen sofralık kayısı hasadı yüz güldürdü. Önceki yıllarda iklim değişikliği nedeniyle kayısı üretiminde düşüş olsa da, bu sene artış görüldüğü kayısılar iç pazarda ilgi görüyor. Yaklaşık 10 yıldır hasret kaldığımız, evinde bahçesinde tarlasında bağında yetiştirdikleri kayısıları toplayan vatandaşlarımız bir kısmını reçel, bir kısmını komposto ve bir kısmınıda kurutarak kış için saklıyor.

Taze kayısının sindirimi kolaylaştırdığı ve besleyici özelliği ile tavsiye edildiği belirtildi.

Kayısı'nın Mucizevi Faydaları...


“Kayısı kanseri önleyici ve tansiyonu düşürücü özelliğe sahip. Bağırsakları iyi çalıştırdığından kilo verilmesini kolaylaştırıyor. Kayısı iyi bir betakaroten kaynağı olup, akciğer ve mide kanserlerinden koruyucu özelliğe sahiptir. Yorgunluğu alır. Beslenme problemi olan yaşlıların potasyum eksikliğine bağlı depresyon sorunlarının giderilmesinde de çok faydalıdır. Gırtlak iltihabına ve astıma iyi gelir. Astımda balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Kabızlığa önlüyor. Gece körlüğünü önlüyor. Yaşlanmaya karşı vücudu korur. Beyinin düzenli çalışmasını sağlar. Strese iyi gelir. Ülserin iyileşmesinde rol oynar. Kan yapımını artırarak kansızlığa iyi gelir. Karaciğere iyi gelir. Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasını sağlar. Kansere karşı korur. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar. Böbreklerde oluşan taşların azalmasında rol oynar. Kuru kayısılar, potasyum bakımından daha zengindir.”
A, B, C ve P vitaminleri içermekle birlikte kuru ve yaş olarak tüketilen kayısının, kompostosu ve reçeli de yapılmaktadır. Çekirdeğinden yağ elde etmek için yararlanılır.
Kayısının Sağlığa Faydası
Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar. Akciğer ve cilt kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucudur. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir. Raşitizm gibi gelişme bozukluğu rahatsızlıklarını engeller, gelişme çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Kompostosu idrarı söktürür ve kabızlığı giderir. Cildi nemlendirir ve besler.
Kayısının Vücuda Faydası:  Kayısı içerdiği zengin demir sayesinde anemi hastalığının ve aneminin neden olduğu diğer hastalıkların tedavisinde destekleyici rol oynamaktadır. Kanda biriken zararlı maddelerin atılımını sağlayarak kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Kayısının Sağlığa Faydaları:
Kayısı Kansere Yakalanma Riskini Azaltır: Kayısı, hücrelerin zarar veren serbest radikallere karşı etkilidir, organları koruyan antioksidanlar bakımından zengindir. Serbest radikaller nedeniyle oluşan kirliliği, UV ışınlarının verdiği zararları giderir. Serbest radikaller ve UV ışınları hücrelerde ve  DNA’larda  değişiklikler meydana getirir ve hücrelerin normal çoğalma sürecini olumsuz yönde etkilerler. Bu durum da kanser hücrelerinin oluşumuna yol açar. Kayısı  kanserle mücadele için gerekli olan A ve C vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bütün bunların yanında kayısı çekirdeği kanserle mücadelede çok etkili bir bileşen olan B17 içermektedir.
Kayısı Kabızlık Sorununu Çözer: Kayısı kabızlık  tedavisinde yardımcı olan, pektin ve hafif bir yatıştırıcı olarak selülozu  yüksek miktarda içerir. Kayısı kolon sağlığı için hayati önem taşır, kolon kanserine neden olan kabızlığı önleyecek yüksek miktarda lif içerir. Kayısının içerdiği lifler ayrıca sindirim sistemi sağlığını korur.
Kayısı Kalp Sağlığını Korur:  C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar açısından zengin olduğu için Kayısı, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Bu antioksidanlar, böylece kalp krizi riskini en aza indirmek ve kalp sağlığının korumak için, kötü kolesterolü (LDL) düşürür.