Nevşehir'de ki bir yaya geçidinin önündeki engeller kafaları karıştırdı. Nevşehir-Niğde yolu üzerine sıcak asfalt yol çalışmaları sonrası buraya yaya geçidi yapıldı. Ancak bu yaya geçidinin diğerlerinden bir farkı var. Yoldan karşıya geçmek isteyen bir kişi yaya geçidini aştıktan sonra refüjde bordür taşın üstüne çıkıyor. Daha sonra yön tabelalarıyla karşılaşan yaya, onu da aştıktan sonra bu kez trafik ışıklarına çarpıyor. Yaya o ışıkları da aşabilirse tam anlamıyla karşıya geçmiş oluyor. Üstelik yaya geçidinin başlangıç ve bitişinde geçişi sağlayacak boşluklar da yok. Yani bisiklet ya da engelli araçları yaya geçidini kullanamayacak. Bu bölgedeki bütün yaya geçitlerinin ucunun refüjlere denk gelmesi ise dikkat çekiyor. 

İşte FİB Haber Watsap İhbar hattına gelen bu günün ilginç haberini siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz:
Burası Nevşehir-Niğde yolu üzeri Halk eğitim yanı yeni asfalt yapıldı, bordürler döşendi. Ellerine sağlık emeği geçenlerden. Allah devletimize zeval vermesin. Güzel. Ama yaya geçidi mantığına bakar mısınız. Geçit çizgisi var. Yürüyeceksiniz. Bordürün üzerinden geçeceksiniz. Bırakın engelli rampasını vs. Yetişkin insanlar için bile sırat köprüsü. Yerinde bakabilirsiniz. Bordürü dizip gittiler. Çizgiyi de çektiler. Mevzuat tamam. 
Ya kullanacak halk. Nasıl geçecek. Yol boyunca durum aynı. Aynı kavşaktan karşıya geçmek, belediye tarafına dönüp orta refüjden geçmek imkansız.

Yaya Geçidi Çizgileri: Yayaların karşıdan karşıya güvenle geçmelerini sağlamak amacıyla taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir.   Yaya geçidine yaklaşan sürücüler, araçlarını bu çizgileri işgal etmeden durdurmak, karşıya geçen yayalar varsa geçişlerini beklemek zorundadırlar. Yayalar geçitten geçerken gidiş yönlerine göre geçidin sağını kullanarak geçmek durumundadırlar.
Trafik işaretlerinin açıklamalarında yol çizgileri bölümünde yaya geçidi çizgilerinin tanımı ve işlevi böyle anlatılır. Ve normal şartlarda yayalar yaya geçitlerinin güvenliğine sığınarak karşıdan karşıya geçme eylemini gerçekleştirirler. Araçlarda yaya geçidinde yaya varsa durmak zorunda olduklarını bilirler.
Peki,  yaya geçidi çizgisi var ancak refüj bağlantıları kapalı ise tıpkı Burda Nevşehir-Niğde yolu  Halk Eğitim merkezi Kavşağında olduğu gibi ise ne olacak? 

Yayaların dalgınlıkla atlayarak bu çizgiler üzerinden geçmeye kalkması halinde –ki yayalar yaya geçidine atlıyorlar ve ortaya geldiklerinde kalakalıyorlar-bir kaza meydana gelirse sorumlusu kim olacak?
Refüj bağlantılarını kapatanlar yaya geçit şeritlerinin de kaldırılması gerektiğini bilmiyorlar mı?
Bunu biliyorlarsa ve özellikle kaldırmadılarsa bu durumda yaya geçit çizgileri ne için ve nasıl kullanılmalıdır? 
Hiçbir şey için hiçbir şekilde kullanılmayacak yaya geçidi çizgileri neden kaldırılmıyor? Yada yaya geçitlerinin her iki uçları neden açılmıyor?
Yaya geçidi çizgilerinin kendi kendine silinmesi mi bekleniyor? Şimdi Nevşehir'de ki bu yaya geçitlerinin önündeki engellerin nasıl kaldırılacağı ise merak ediliyor.

Nevşehir'de bir yaya geçidi anlayışı ...
Umarız gözden kaçan bu ince detay ama önemli detay için yetkili birimler gereğini yaparlar. Bunu yapan mühendis plancı her kimse gerçekten tanımak tanışmak isteriz? Fıkralara konu olacak bu çalışmaları kim hangi mantıkla yapar ve kimler denetler yada denetlemezler bilinmez ama İşte Nevşehir'den trajikomik görüntüler... Geçebilene aşk olsun...