Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmağın tamda  ortasından geçtiği, asma köprüsü, testisi çömleği ile Avanos'u, Derinkuyu yeraltı şehirleriyle insanı büyüleyen Nevşehir, eşsiz vadileri tarihi kalesi Kayaşehri, yazıyla anlatılamayacak kadar güzellikleri barındıran Ürgüp'ü, mantarkayası ile Gülşehir'i, Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli türbesinin bulunduğu Hacıbektaş ilçesi, Şifalı termal kaplıcaları ile Kozaklı'sı ve Kapadokya'nın giriş kapısı Acıgöl'ü ile gerek ilçeleri geerekse beldeleri ve köyleriyle cennetten bir köşe...

Nevşehir ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Nevşehir Kabak Çekirdeği: Bölgenin önemli gelir kaynaklarından birisi olan çerezlik kabak çekirdeği, Latince Cucurbita pepo L. botanik sınıfı içinde yer alan yazlık kabaklardan elde edilen çiğ kabak çekirdeklerinin güneşte kurutulmasından ve süt ve tuzlu karışımlar eklenmesinden sonra taş fırınlarda odun ateşinde kavrulmasıyla yapılır. Nevşehir'in  coğrafi işaretli Kabak çekirdeği Türkiye'nin bilinen en kaliteli çerezidir.

Nevşehir Üzümü; Nevşehir'in meşhur üzümü, köftürü ve sirkesi

Pekmezi ; Nevşehir pekmezi ile Ürgüp'ün beyaz süpürge pekmez (Çalma pekmezi)

Nevşehir'in tandırda kuru fasulyesi (Apakla)

Nevşehir Taşı; (sarı taş) ;19'uncu yüzyıl Nevşehir evleri, yamaçlara ya kayaların oyulması suretiyle ya da kesme taştan inşa edilmişlerdir. Bölgenin tek mimari malzemesi olan taş, şimdi Dünyanın dört bir tarafında aranan bir yapı malzemesi olarak kullanılır.

Nevşehir Simidi: Buğday unu, nohut mayası ve sudan oluşan hamurun yoğrulup dinlendirilmesi, hamurdan koparılan 100'er gramlık parçaların elle uzun bir silindir formunda şekillendirilmesi, fırın tepsisine yan yana dizildikten sonra üzerine un, su, yumurta ve üzüm pekmezinden oluşan karışımın sürülmesi ve fırında pişirilmesiyle yapılan ve çember şeklinde olmayan bir simit türüdür.

Nevşehir Siyah Kuru Üzümü: Sadece Nevşehir Bölgesinde yetiştirilen Siyah Dimrit üzümünün kurutulmasıyla yapılır.

Avanos Çömleği: Kızılırmak’ın eski yataklarından ve çevredeki tepelerden elde edilen ve illit/mika, kuvars, feldspat, kalsit, dolomit, hematit gibi mineraller içeren ve Avanos Çömleklerine kendine has rengini veren yumuşak ve yağlı kil çamurlarla eski çağlardan beri çanak ve çömlek üretilir.

Ayhan Patlıcanı: Avanos ilçesindeki çiftçiler yaklaşık 6 asırdır dededen toruna aktarılan tohumlarla "Ayhan patlıcanı" üretiyorlar.

Meşhur Kapadokya Balı; Nevşehir Kapadokya'nın özünden Türkiye'nin en kaliteli ikinci balı üretiliyor.

Çömlek peyniri; Kapadokya bölgesine has doğal yöntemlerle üretilen yöresel Kapadokya çömlek peyniri yanında yine kendi yöresine ait Nevşehir simidi ile yemesi muhteşemdir.
Bir rivayete göre; Geçmişte saraya Sarıhan köyünden bal, Nevşehir merkezdende çömlek peyniri gidermiş. Padişah sefere çıkmadan Nevşehir'e haber gelir çömlek peynirleri hazır edilirmiş.

Ağzı açılarak kebabın tabağa döküldüğü Nevşehir Testi Kebabı

Nevşehir Testi Kebabı: Bir Avanos Testisi içerisine iri doğranmış dana veya kuzu kuşbaşı et, bütün arpacık soğan, çarliston yeşil biber, domates, sarımsak, tuz, karabiber, sıvıyağ ve su konulup ağzı hamur ile kapatıldıktan sonra 2-2,5 saat fırında pişirilmesiyle hazırlanan kebap türüdür.

Pomza taşı: Dünyanın en kaliteli ponza madeni Nevşehir'de çıkartılır.

Ürgüp Halısı: Kapadokya'da Bizans döneminden bu yana el tezgahlarında kök boyalı yün ipliklerle sürdürülen halı dokumacılığı en çok Ürgüp ve Avanos'ta, kilim dokumacılığı ise Kozaklı ve Gülşehir'de yaygındır.

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya: Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiş olan bir harikalar diyarıdır.

Hacı Bektaş Veli Türbesi: 13. yüzyılda yaşamış olan ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve Anadolu'nun Türkleşmesinde de etkisi bulunan büyük Türk düşünürü Hacı Bektaş Veli hazretlerinin türbesi ve dergahı Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alır.

Peri Bacaları: Kapadokya bölgesinin en bilinen ve en popüler doğal yapılarından olan peri bacaları özellikle Avanos – Ürgüp – Göreme ve Uçhisar – arasında kalan vadilerde bulunur.

Gizemlerle Dolu Nevşehir Yeraltı Şehirleri; Nevşehir Kayaşehir, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Özlüce başta olmak üzere 36 tane bilinen yeraltı kenti vardır.

Sıcak Hava Balonları: Kapadokya Bölgesinin doğal güzelliklerinin gökyüzünden daha iyi görülebilmesi için Bölge özelliklerinden de faydalanılarak ilde balon turizmi geliştirilmiştir.

Kayaşehir - Nevşehir Kalesi: Nevşehir’de, 2014’teki kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan kayadan oyma tarihi ‘Kayaşehir’i yerli yabancı turistlerin uğrak noktalarından.

Soğuk Hava Depoları:  Türkiye'nin en büyük limon deposu konumunda bulunan Nevşehir'in Kavak, Ortahisar, Çat ve Göre beldelerinde bulunan tüf kayaların içi oyularak yapılan kayadan oyma doğal soğuk hava depoları limon ve patateslerin muhafaza edildiği mekanlardır.

Bims- Pomza taşı: İnşaatlarda yapı malzemesi olarak kullanılan Briket'in (Bims) hammaddesi geniş maden sahaları ile Nevşehir'de bulunmaktadır.

Nevşehir’in Meşhur Yiyecekleri

  • Testi Kebabı

  • Sütlü Çorba

  • Gendime

  • Ayva Dolması

  • Dolaz

  • Sızgıt

  • İrmik Tatlısı

  • Nevşehir tavası

  • Kayısı Dolması

  • Köftür

  • Dıvıl

  • Ağpakla

  • Düğü çorbası

  • Soğanlama

  • Aside

  • Dolaz

  • Bulamaç

  • Helvası

  • Üzüm Turşusu

  • Çömlek Peyniri

  • Özkonak mantısı

  • Özkonak hamursuzu

  • Kuru Kaymak (Kaymaklı beldesinin coğrafi işaretli ürünüdür)

  • Ayrıca, hemen hemen her ilçe ve köylerinde verimli Üzüm bağlarının yer aldığı Nevşehir il genelinde yine bol miktarda kendiliğinden yetişen alıç, iğde ve muşmula ağaçları vardır.