Coğrafyalar el değiştirdikçe isimler de değişmiştir. Gelen giden kavmin telaffuz zorluğundan nasibini almış şehirler, ilçeler, köyler... Yani medeniyetler ad koymuş, sonra diğer gelenler değiştirmiş, sonra diğer diğer gelenler de değiştirmiş. Böyle sürüp, günümüze dek değişe değişe gelmiş. Hani şair de, boşuna dememiştir, "Beşikler vermişim Nuh'a /Salıncaklar, hamaklar,/Havva Ana'n dünkü çocuk sayılır, /Anadoluyum ben,/Tanıyor musun?" Biz de son dizeden tasarruf alarak, gerçekten yaşadığın ülkenin şehirlerini ne kadar tanıyorsun? 

Hititler döneminde Kahve Dağı eteklerinde bulunan Nevşehir'in o günkü adı "NYSSA"dır. Osmanlı dönemin Nissa' nın yakınlarında MUŞKARA adında bir köy kurulmuştur. Osmanlı Sadrazamı Damat İbrahim Paşa Muşkaralı olup görevi aldığı yıllar arasında Muşkara Köyü ve çevre köy kasabalarla geliştirerek yeni şehir anlamına gelen NEVŞEHİR adını alır. 20 Temmuz 1954 yılına kadar Niğde ilinin bir ilçesi olan Nevşehir bu tarihte il olmuştur.

*Nevşehir: Burası 18. Yüzyıla kadar köydü ve adı da Muşkara’ydı. Damat İbrahim Paşa köyünü geliştirdi ve yeni şehir anlamında olan Nevşehir ismini buraya verdi.

İbrahim Sediyani'nin Adını Arayan Coğrafya adlı kitabında belirttiği isimler şöyle;

MUŞKARA (NEVŞEHİR) İLİNE BAĞLI İLÇELER:
Dobada: Acıgöl
Evenez: Avanos
Melegobi: Derinkuyu
Arapsun: Gülşehir
Suluca Karahöyük, Hacı Bektaş-ı Velî: Hacıbektaş
Hamamorta: Kozaklı
Asyana: Ürgüp