Rize Simidi, Rize Belediyesinin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesini aldı.

Nevşehir'in ismiyle özdeşleşen ve "Nevşehir simidi" olarak bilinen bensimed'inde biran önce tescilinin yapılarak coğrafi işaret belgesini almasını bekliyoruz.

Özellikle çömlek peyniriyle beraber Nevşehir özlerinden toplanan yeşil otlarıyla, çay yanında Bensimet (Nevşehir Simidi) olmadan olurmu hiç.
Gerçi biz kokusu nedeniyle yeni kuşaklar olarak tadını farklı bulsakta onun o kadar çok hastası varki.Tabi birde yine Nevşehir in leziz tahinli simidi. Tarihi ve ismi ilimizle özleşen 'bensimed'e bazı yerlerde parmak simit yada NEVŞEHİR simidi denir. Bu simit şuan sadece NEVŞEHİR vilayetimizde yapılmakta. Nevşehir'de faaliyet gösteren fırıncıların anlattığına göre; NEVŞEHİR simidi ve eskiden ekmeğin mayası nohut'un ıslatılmasıyla elde edilen özel bir mayayla yapılırmış.  

Gevreğe ise maya katılmaz sadece yoğrulan hamur, yuvarlak hale getirilerek, hazırlanan pekmezli suya daldırılır ve susama bezenerek, özel tavalarda pirilir. Ancak parmak simitdeki tat ve lezzeti vermez. Bugün malesef ekmekteğe katılan katkı maddeleri ve unlardan gelen özellikler ekmekteki lezzet, tat ve damak güzelliğini bozmuştur. Bir çok hemşerimiz gurbette özlediği ve bazılarınında  NEVŞEHİR'e yolu düştükce ilk işi olarak Nevşehir in meşhur Bensimet almak olur.  Nohut mayasından üretilen 'bensimed' Perhiz yapanlara ve şeker hastalarına çok iyi gelir. 120 yıldır Nevşehir' in vazgeçilmez lezzetidir. Tamamen tuzsuzdur. Havasız ortamda 1 hafta veya 10 günde bayatlamaz. Sadece Nevşehir ilinde üretilmektedir. Ürün tamamen organiktir.

Nevşehir simidi olarak bilinen 'bensimed' ve Tahinli Simit Nevşehir de fırıncılar tarafından otobüslerle Ankara ve İstanbul başta olmak üzere bir çok şehirlere gönderiliyor.     

Nevşehirce anlatımla 'bensimed'...

Sade de güzel olur ama çömlek piyniriynen de bi ayrı gayri olur. Sabahınan saat 9 gibi varacan meteriste göğüş'lere veya mahir ağa'nın fırınına sıcak sıcak alacağan simidi, koyacağan arasına piyniri ahhh ahhh eski havuzlu kahvede olsaydı yerinde, ordanda çay içecadın ki...    

Eskiden misafir geldiginde annem hemen bizi meterise yollardi simit alir gelirdik yaninda peynir domates salatalik cay cok güzel olurdu. Pasta yapilmaz bu simit konurdu bu simitin tadi hic bir simit çeşidine benzemiyor ben hersene gelirken getiriyorum arkadaslarimda cok seviyor..

Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğünün Genelgesi uyarınca; Resmi Gazetenin nüshasında yayınlanarak yürürlüğe giren Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12. Maddesi doğrultusunda, İl Müdürlüğünce; İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren esas işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı olan büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerce raf tahsisi yapılmak üzere yöresel ürünlerin tespiti amacıyla, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret Borsası, Nevşehir İl ve İlçe Ziraat Odaları, Nevşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odasının önerileri doğrultusunda hazırlanan, Yöresel Ürünler ile bu ürünlerin üretici ve tedarikçileri belirlendi web sitesinde yayınlandı. 

Yapılan belirlemelere göre Nevşehir’in yöresel ürünleri arasında Nevşehir Simidi, Nevşehir Tahinli Simidi, Derinkuyu Kuru Fasülyesi, Derinkuyu Çöreği, Ürgüp Köftürü, Ürgüp Kadın Tırnağı Kabak Çekirdeği, Kaymaklı kasabası Kuru Kaymağı yer aldı.