Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bu sabah Kapadokya’da meydana gelen Balon Kazası ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Nevşehir Kapadokya bölgesinde bir 'Sıcak Hava Balonu'nun sert iniş yapması nedeniyle 1 yolcunun hayatını kaybettiği, 2 yolcunun da ağır yaralandığı belirtilirek,“TC-BSD tescil işaretli Sıcak Hava Balonu 07:45 sularında Kapadokya Karadağ bölgesinde sert iniş yapması sonucunda 1 Çinli yolcu hayatını kaybetti, 2 Çinli yolcu da ağır yaralandı. Aynı saatlerde TC-BLD tescil işaretli Sıcak Hava Balonu'nun da aynı bölgede sert iniş yaptığı ve 3 yolcunun hafif yaralandığı bilgisi alınmıştır. İlk belirlemelerde Karadağ bölgesindeki ani rüzgâr değişikliğinin bu sert inişlere yol açtığı değerlendirilmektedir”denildi.

GPS PROJESİ HAYATA GEÇMİŞTİ

Kazanın sonucunun Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulunun başlattığı inceleme sonucunda ortaya çıkacağının ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verlidi:

”Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak Kapadokya bölgesindeki turizm faaliyetlerine büyük katkısı olan Sıcak Hava Balon operasyonlarının emniyet içerisinde sürdürülmesi için Temmuz 2013’te bölgede daimi temsilcilik açılmış, balonların takibi için GPS projesi hayata geçirilmiş ve meteoroloji tahmin şartları iyileştirilmiştir. Sert inişe yol açan sebeplerin Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulunun yapacağı inceleme sonucunda ortaya çıkacağını kamuoyunun bilgisine saygılarımıza arz ederiz."

Kaza Sonrası soruşturma Başlatıldı...

Kaza ile ilgili olarak Atmosfer Balonculuk yöneticileri, medya mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı. Bu arada bazı balon görevlileri de olay yerinde çekim yapan gazetecilere yumrukla saldırıp, makinalarındaki kartları zorla aldı.Gazeteciler, saldırganlar hakkında jandarmaya suç duyurusunda bulundu. Jandarma yetkilileri olayla ilgili olarak Özel Versa hastanesinde tedavi gören pilot Murat Yerkalan’ın ifadesini alırken, balon kazasında ölen ve yaralananların isimleri şöyle belirlendi:
‘’Tang Yi(Çin vatandaşı, ölü), Yaralılar : Murat Yerkalan (pilot) Eray Duvarcıoğlu, Oğuzhan Sırt, Datin Junivati İntiahmat, Nur Binti Suşela, Demir Raja, Takashi Temura,Thamit Selvi Pomat Haran,Turapa Varatharjan, Zıhang Zining, Chih Haoyuan