Emniyet Genel Müdürlüğünce 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren eski tip sürücü belgelerinin 5 yıl içerisinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirileceği bildirildi.

17 Nisan 2015 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle; mevcut sürücü belgeleri 01 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında (5 yıl içinde) yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilecek. Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Yeni tip sürücü belgeleriyle vatandaşlarımız Uluslararası Sürücü Belgesi almaksızın 84 ülkede araç kullanabilecekler.
Yeni tip sürücü belgelerinin geçerlilik süreleri minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makineleri sınıfları için 10 yıl olacak.
Eski tip sürücü belgeleri 9 sınıftan oluşmakta iken, yeni tip sürücü belgeleri 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet için B sınıfı, minibüs için D1 sınıfı, minibüs ve otobüs için D sınıfı, lastik tekerlekli traktör için F sınıfı, iş makinesi türündeki araçlar için G sınıfı, 2, 3 ve 4 tekerlekli motorlu bisikletler için M sınıfı sürücü belgesi istenecek.
Sürücü belgelerini yenilemek isteyen vatandaşların aşağıdaki belgelerle herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuru yapmaları yeterli olacak:
‘Sürücü Olur’ sağlık raporu ( tek hekimden)
1 adet biyometrik fotoğraf
Parmak izi
15 TL sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedeli ödendi makbuzları.
Başvuruları onaylanan sürücülere, 15 gün süreyle geçerli “Sürücü Belgesi Yerine Geçen Belge” verilecek. Tek merkezden basımı yapılan sürücü belgeleri, başvuru esnasında belirtilen adrese posta kanalıyla gönderilecek.
1 Ocak 2016’dan itibaren, ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilenlerden yeni sürücü belgesi alacaklar, sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Emniyet Genel Müdürlüğü