Nevşehir'de yaşayan Mehmet Deynekli, buldugu 29 parça sikke ve yüzükleri Nevşehir Müze Müdürlüğüne bağışladı.

Aynı zamanda Öz Hilal Ocakları Nevşehir İl Başkanı olduğunu belirten Mehmet Deynekli, Ülkesine, insanlığa yararlı olmak ve vatandaşlara örnek olsun diye Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait toplam 29 parça 2000 Yıllık tarihi sikke ve yüzükleri Nevşehir Müze Müdürü Murat E. Gülyaz'a teslim etti.

Deynekli, müze önünde www.fibhaber.com a yaptığı açıklamada, Ülkesine ve insanlığa yararlı olmak için böyle bir karar verdiğini vurguladı.

Nevşehir'de Ticaretle uğraşan Deynekli, 29 parçadan oluşan Roma ve Bizans dönemine ait tarihi sikke ve yüzüklerin, müzede sergilenmesinin daha yararlı olacağını düşünerek Nevşehir Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.

Müze Müdürü Murat Gülyaz'a da yakın ilgi ve alakası için teşekkür eden Deynekli, Sağolsun Murat bey bizi çok iyi karşıladı, çayını içtik ve halkımızın emanetlerini teslim ettik.

Ülkesine ve insanlığa yararlı olmak için böyle bir karar verdiğini vurgulayan Deynekli, şunları kaydetti: "Bulduğum Tarihi paraları sorumluluk gereği Nevşehir Müzesine bağışlıyorum. Koruyup sergileyemedikten sonra bunun hiçbir önemi yok. Çünkü bunlar gelecek nesillere ışık tutacak eserler. Bu tür eserleri elinde barındıran vatandaşlar, bunları ilgili yerlere teslim ederlerse ülke için daha yararlı olur. Vatandaşlarımızın ellerindeki tarihi heba etmemeleri, yetkililere teslim etmelerini istiyorum." dedi.

Nevşehir Müze Müdürü Murat E. Gülyaz'da "bu duyarlılığı için vatandaşımız Mehmet Deynekli'ye teşekkür ediyorum. Kapımız herkese açık, hiç çekinmeden gelsinler çayımızı içsinler" dedi. Gülyaz, arkeolojik kazılardan gelen eserlerin yanı sıra müzeye vatandaşların kaçak kazı yapmadan piknik alanlarında ve tarla sürümü sırasında tesadüfen karşılaştığı eserleri müzeye getirdiklerini söyledi.

Mevzuat gereği buldukları tarihi eserleri müzelere teslim eden vatandaşlara ödüllendirme ve taktir mahiyetinde ücretler ödendiğini de dile getiren Gülyaz, “Vatandaşlarımız zaman zaman buldukları eserleri bizlere teslim ediyorlar. Vatandaşlarımız buldukları eserleri müzemize getirdiklerinde kaçakçılığa meydan vermemek için devletimiz tarafından bir ödeme yapılmaktadır. Vatandaşlarımızdan buldukları tarihi eserleri müzemize getirmelerini öneriyoruz.” dedi.