Nevşehir Gümrük Ve Ticaret Il Müdürü Ahmet Taygurt ,konut alacaklara önemli uyarılarda bulundu. İşte Taygurt'tan konut alacaklara açıklamalar;

Konut satışları bildiğimiz üzere her geçen gün artmaktadır. Ancak almak üzere olduğumuz konutlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Cayma hakkımız var mı? Peki ya aldığımız konut kusurlu ise ya da kusur ağır hile ile gizlenmişse ne yapabiliriz?
 
Bu konuya girmeden “Ayıplı Mal” konusunu biraz açalım. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un üçüncü kısım birinci bölüm madde 8’de Ayıplı Mal şöyle tanımlanıyor.Ayıplı Mal: Tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması veya objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. 
               
Konutlarda ki kusurlarda ayıp olarak tanımlanabilir. Peki bu ayıplardan kim sorumludur? 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un üçüncü kısım birinci bölüm Madde 12 (1)Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonradan ortaya çıkmış olsa bile konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.  Madde 12(2) İkinci el satışlarda satıcının konut veya tatil amaçlı taşınmazlarda ayıplı maldan sorumluluğu ise üç yıldan az olamaz. Bu maddenin 3. fıkrasına göre ise ayıp ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
 
                Peki ortaya çıkan ayıplarda konut sahibinin hakları nelerdir? Tüketicinin dört seçimlik hakkı vardır ve bunlar 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da tanımlanmıştır. Bunlar:           
1)Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme
2)Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme
3)Satılanın ücretsiz onarımını isteme
4)Satılanın ayıpsız misli ile değişimini isteme
 
                Konut veya tatil amaçlı taşınmazlarda ücretsiz onarım veya ayıpsız misli ile değişim haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya iletilmesinden sonra 60 iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur.
 
Tüketici sözleşmeden dönme ya da ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumda, ödemiş olduğu tutarın tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhal tüketiciye iade edilir.

Kişi seçimlik haklarından birini kullandığında;
-İl Tüketici Hakem Heyetleri 3.610 TL'nin altındaki meblağlardaki uyuşmazlıkları,
-İlçe Tüketici Hakem Heyetleri 2.400 TL'nin altındaki meblağlardaki uyuşmazlıkları çözer.
           
Eğer ayıp 3.610 TL’nin üzerinde ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulmalıdır.
 
                Konutu Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi ile almışsak ne gibi haklarımız var birazda onlardan bahsedelim. Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi: Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir ya da teslim etmeyi üstlendiği sözleşmelerdir.
                Şöyle bir durum varsayalım ön ödemeli konut satış sözleşmesinden sonra işler umduğumuz gibi gitmezse ne olacak? İşte bu durumda, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirim bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla gönderilmelidir. Ayrıca ön ödemeli konut satışlarında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Yine bunu noter aracılığıyla satıcıya bildirmelidir. Tüketici Sözleşmeden dönerse satıcı iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi doksan gün içinde tüketiciye geri verir.  İade edildikten sonra tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.