Türk Kadınlar Birliği tarafından hazırlanan “Tutunduklarımız: İstanbul Sözleşmesi” isimli AB projesini tanıtmak amacıyla Nevşehir Peri Tower Otel'de kahvaltılı toplantı düzenlendi.

Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şube Başkanı Yaşar Nihan Küsmez açış konuşmalarında şunları ifade etti; "Değerli basın mensupları ve kıymetli misafirler hepiniz hoşgeldiniz.
       Kuruluş amacı ,kadının Siyasal hakların elde etmesi ve sosyal yaşama eşit katılım sağlaması olan ,Türk kadınlar birliği 92 yıllık mazisi ile Türk kadın hareketinin ilk ve en geniş ağa sahip ,kamu yararına çalışan ,bir sivil toplum örgütüdür .Bununla gururluyuz onurluyuz.
         Tutulduklarımız İstanbul sözleşmesi 2011'de İstanbul'da imzayı açılıp ,1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girmiştir. Kadınlara yönelik şiddet ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleyi kapsar.Türk kadınlar birliği olarak ,İstanbul sözleşmesinin bize sağladığı ,güvencenin  bilinmesi ve yaygınlaştırılması için ,kadın örgütlerinin yanısıra ,hizmet sağlayıcıların ,yerel yönetimlerin ,kamu kurum ve kuruluşlarının İstanbul sözleşmesine ,dikkat çekerek farkındalığının artırılmasını biz görev edindik. Bu konuda evsahipliği yapan yerler Nevşehir Manisa  Lüleburgaz Maraş  Eskişehir Ünye  Isparta dur. Bunlardan biriside nevşehir olmasından çok mutluyuz.Bu konuda emeği geçen başta genel başkanımız  sayın Sema kendirci ye, proje ekibimize ,7  bölgenin başkan ve yönetimine teşekkür ederiz "dedi.


Türk Kadınlar Birliği Projelerden Sorumlu Genel Koordinatörü Sevna Somuncuoğlu, projenin genel hedefinin, hak temelli kadın örgütlerinin; 2011’de İstanbul’da imzaya açılan ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa-konseyi/ Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ne (İstanbul Sözleşmesi) dair gerekli bilgileri öğrenerek güçlenmelerini sağlamak ve kadına yönelik şiddetle mücadele için her aşamada lobi ve savunuculuk becerilerini artırmak olduğunu söyledi.

+Proje Saha ve Basın Sorumlusu Müge Sunal ise şiddetin önlenmesi için farkındalık oluşturulmasında kadın derneklerin yanı sıra basının da çok önemli olduğunun altını çizdi. Sunal, 2015 yılında 284 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirtirken, öldürülen her 5 kadından birinin boşanmak istediği için cinayete kurban gittiğini söyledi. Sunal, “Katillerin yüzde 40’ı kocalar, yüzde 10’u eski partnerler, yüzde 13’ü eski sevgililer, yüzde 13’ü de akrabalar. Ancak hepsinin ortak yanı ise erkek olmalarıdır” bilgisini verdi. Proje kapsamında Nevşehir'de 3 gün sürecek organizasyonda kadına yönelik şiddetin nedenleri ve çözüm önerilerine ilişkin seminer ve atölye çalışmaları yapılacak” dedi.

“TUTUNDUKLARIMIZ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ”
2011’de İstanbul’da imzaya açılmış olan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi)  1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 
Sözleşme, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel ve hukuki güvence özelliği taşıyan en önemli uluslararası belgelerden biridir ve kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık olduğu bu sözleşeme de özellikle vurgulanmaktadır. 
Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 90. Maddesine göre taraf olunan uluslararası sözleşme hükümleri kanun hükmündedir. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet konusundaki yasal düzenlemeler ve uygulamalarda bu sözleşmeye uygun hale getirilmelidir. Anayasanın bu maddesine de tutunarak; BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ (CEDAW) ın yıllardır Sivil Toplum Yürütme Kurulu Sekretaryasını sürdüren Türk Kadınlar Birliği olarak, İstanbul Sözleşmesi’nin de bize sağladığı güvencenin bilinmesi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasının sağlanması konusunda kendimizi sorumlu hissettik ve “Kadına yönelik şiddet eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır” sloganıyla projemizi hazırladık.
Projemiz bölgesel merkez seçilen 7 ilde 105 kadın örgütüne ve kamu kurumlarına yönelik eğitimler ve toplantıları içermektedir. 
Projemizin genel hedefi, hak temelli kadın örgütlerinin; İstanbul Sözleşmesi’ne dair gerekli bilgileri öğrenerek güçlenmelerini sağlamak ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması zorunluluğu kapsamında, her aşamada lobi ve savunuculuk becerilerini artırmaktır.
Projemizin özel hedefi; kadın örgütlerinin yanında hizmet sağlayıcıların, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin İstanbul Sözleşmesinin önemine dair farkındalıklarının artırılmasıdır”.


Türk Kadınlar Birliği “TUTUNDUKLARIMIZ : İSTANBUL SÖZLEŞMESİ” (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi) Nevşehir Çalışması

Türk Kadınlar Birliği “TUTUNDUKLARIMIZ : İSTANBUL SÖZLEŞMESİ” (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi)
 
Nevşehir Çalışması
 
19 Ekim 2016-Çarşamba
 
14.00-14.45- Açılış ve Tanışma
14.45-15.30- Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyete Dayalı Şiddet, Kadın Hakları
                   15.30–15.50 Kahve Molası
15.50-16.30- İstanbul Sözleşmesi–Tanımlar ve İlkeler
16.30-17.00- İstanbul Sözleşmesi–Devletin Yükümlülükleri
17.00-17.30- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun
 
20 Ekim 2016-Perşembe
 
10.00 – 10.30 Proje Kısa Film Gösterimi ve Savunuculuk
10.30 – 10.45 Lobicilik
10.45 – 11.00 Atölye
11.00–11.20 Kahve Molası
11.20 – 12.20 Atölye Sonuç Sunumları
12.20 – 13.15 İzleme
13.15–14.30 Öğle Yemeği
14.30 – 15.00 Strateji ve Eylem Planı
15.00 – 15.45 Atölye
15.45–16.00 Kahve Molası
16.00 – 17.00 Eylem Planı Sunumları
17.00 – 17.30 Değerlendirme, Sertifika Töreni