29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenine Uçhisar Meydanı’nda Atatürk Büstüne çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlandı. Törene Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Belediye meclis üyeleri, Uçhisar Haydar Çankaya İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Fatih Arıkan, öğretmenler ve çok sayıda Uçhisarlı vatandaş katıldı.
Günün anlam ve önemine ilişkin olarak Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan yaptığı konuşmada “Cumhuriyetimiz’in 93. yılını idrak etmenin sevinç ve gururunu yaşıyoruz. 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkıp Milli Mücadeleyi başlatmasıyla, 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare biçimi, Cumhuriyet idaresidir.” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Ulusuna bırakılmış en büyük miras ve asla vazgeçilemez bir değerdir. Bizlere ve bizden sonra gelecek olan nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup, kollamak iç ve dış tehdit unsurlarına karşı çok dikkatli olmaktır. 15 Temmuz’da, meydanlarda, tıpkı Çanakkale’de, İstiklal Savaşımızda olduğu gibi, tüm fertleriyle tek yürek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen büyük Türkiye vardı, büyük Türk milleti vardı. Bu darbe girişiminde, milletimiz, tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur.Cumhuriyetin Kuruluşunun 93nci yıldönümünü en içten dileklerimle kutlar, Başta Büyük Liderimiz Atatürk olmak üzere canlarını bu vatan uğurunda feda eden şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi de minnet ve şükranla anarım.” diyerek herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.
Atatürk’ün gençliğe hitabesini koro halinde okuyan öğrenciler, Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirlerini okudular. Halk Oyunları gösterisi sergileyen öğrencilerin ardından minik öğrencilerin şiirleri de büyük beğeni topladı.