Nevşehir- Antalya arasına hızlı tren geliyor. Proje hangi şehirleri kapsıyor? Çalışmalar ne durumda? Nevşehir'in hangi ilçelerini kapsıyacak? İşte tüm bu soruların cevabı ve fazlası www.fibhaber.com da...

Nevşehir ili Acıgöl, Avanos ve Ürgüp ilçelerinden geçecek hızlı tren projesi çalışmalarına start verildi... Hızlı Tren Güzergahı Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri demiryolu projesinin Nevşehir bölümünü kapsayan 65 km’lik projeye göre demiryolu Acıgöl ilçesinden Nevşehir il sınırına kadar girecek ve Avanos ilçesinden il sınırı dışına çıkacak. Projeyle Acıgöl ve Avanos’ta birer istasyon yapılacak. Çalışmalarda Nevşehir’den çıkan hızlı tren hattı Sulusaray’da 1’nci Viyadük bitiminde hat Avanos’a tüneller ile bağlanıp, alt geçitler ile Kayseri – Nevşehir otoyolunu takip ederek Kayseri’ye bağlanacak.

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu Projesi start aldı. 9.7 milyar TL’ye tamamlanması planlanan projenin Çevresel Etki Değerlendirme ÇED süreci başladı

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu projesi için düğmeye basıldı. Proje, 9 milyar 741 milyon 567 bin 389 TL'ye mâl olacak. 
 
Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu için Bakanlık ve diğer yasal izinler alındıktan sonra kamulaştırma planları hazılanacak. Akabinde inşaat faaliyetleri başlayacak ve arazi hazırlığı yapılacak.
 
Altyapı inşaatı yapılacak, akabinde üst yapı inşaatına başlanacak. Demiryolu rayları döşenecek. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarının da yapılmasının ardından test işlemleri tamamlanacak.
 
Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu 4 yıllık inşaat sürecinin ardından işletmeye alınacak.
 

 
4 kesim halinde yürütülüyor
 
Antalya’yı, Konya ve Kapadokya bölgesiyle Kayseri’ye ve Konya-Ankara Hızlı Tren hattı ile Ankara’ya bağlayacak proje çalışmaları TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 4 kesim halinde ihale edilerek yürütülüyor.
 
Proje kesimleri; Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi, Konya-Seydişehir Kesimi, Konya-Aksaray Kesimi, Aksaray Kayseri Kesimi olarak sıralanıyor.
 
1- Manavgat-Seydişehir kesimi 
Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi 164+700 kilometre uzunluğunda planlanmakta olup, 43+850 kilometresi Konya İlinden, 13+400 kilometresi Isparta İlinden ve 107+450 kilometresi Antalya İlinden geçiyor.
 
2- Konya-Seydişehir kesimi 
Konya-Seydişehir Kesimi 87+742,74 kilometre uzunluğunda planlanmakta olup, tamamı Konya İl sınırlarında kalıyor, Meram, Akören ve Seydişehir İlçelerinden geçiyor.
 
3- Konya-Aksaray kesimi
Konya-Aksaray Kesimi ana hat ve yük hattı olmak üzere iki kesimden oluşuyor. 
 
4- Aksaray-Kayseri kesimi
Aksaray-Kayseri Kesimi, 149+126,219 kilometre uzunluğunda planlanmakta olup, 59+265 kilometresi Aksaray, 70+735 kilometresi Nevşehir ve 19+126,219 kilometresi de Kayseri İlinden geçmektedir. 
 

 
Hızlı trenin geçtiği il ve ilçeler
 
1) Antalya ili Aksu, Serik ve Manavgat ilçeleri
2) Isparta ili, Sütçüler ilçesi
3) Konya ili, Emirgazi, Beyşehir, Seydişehir, Akören, Meram, Çumra, Karatay, Selçuklu ilçeleri
4) Aksaray İli, Eskil, Merkez İlçeleri,
5) Nevşehir İli, Acıgöl, Merkez, Avanos, Ürgüp ilçeleri
6) Kayseri İli, İncesu ve Kocasinan ilçeleri

Hat uzatıldı
4 kesimden oluşan ve toplam uzunluğu 603+154,959 kilometre olan proje kapsamında 7 istasyon,5 siding, 56 adet tünel,56 adet köprü, 31 adet viyadük, 342 adet altgeçit ve 119 adet üstgeçit yapılması planlandı. Proje güzergahında Antalya, Seydişehir, Konya, Aksaray ve Nevşehir'in Avanos ilçesi olmak üzere 5 noktada şantiye alanı belirlendi. Hızlı Tren Projesi’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin talepleri doğrultusunda; Yukarıkocayatak Mahallesi’nde ileride yük taşımacılığına hizmet vermesi amacıyla ‘Yukarıkocayatak Hal Sahasının’ yanında 1 adet siding planlandı. Yine Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin talepleri doğrultusunda Antalya İstasyonu’nun yeri ‘Perge Fuar-Kongre Merkezi’ içerisinde teşkil edildi.

4 yılda tamamlanacak
Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu Projesi’nin maliyeti ise şöyle; Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi: 3 milyar 654 milyon 543 bin 600 TL. Konya-Seydişehir Kesimi: 1 milyar 678 milyon 792 bin 500 TL.  Konya-Aksaray Kesimi:
1 milyar 160 milyon 667 bin TL. Konya Yük Hattı: 305 milyon 625 bin TL. Aksaray-Kayseri Kesimi: 2 milyar 941 milyon 938 bin TL ve toplam: 9 milyar 741 milyon 567 bin TL. Söz konusu demiryolu projesinin, ÇED süreci ve uygulama projelerinin tamamlanmasına müteakip, 4 yıllık inşaat sürecinin ardından işletmeye alınacak. 


Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu güzergahı
 
Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi; Konya İli, Seydişehir İlçesinde yapımı planlanan Seydişehir-Beyşehir Ortak İstasyonundan başlıyor.
 
Güzergah Beyşehir İlçesinden geçtikten sonra, kilometre 147+300’de Isparta İli Sütçüler İlçesine giriyor. Güzergah, kilometre 160+700’de Antalya Manavgat İlçesine giriş yapıyor. Antalya ilinde Manavgat ilçesinden sonra Serik İlçesine giren güzergah, Aksu İlçesinde son buluyor.
 
Toplam uzunluğu, 164+700 kilometre olan Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesiminin, 43+850 kilometresi Konya İlinden, 13+400 kilometresi Isparta İlinden ve 107+450 kilometresi Antalya İlinden geçiyor. 
 
Konya-Seydişehir Kesimi; Konya İli, Seydişehir İlçesinde yapımı planlanan Seydişehir-Beyşehir Ortak İstasyonundan başlıyor. Güzergah kilometre 39+050’de Akören İlçesine girmekte, yaklaşık 23 kilometre devam ettikten sonra Meram İlçesine giriş yapmakta ve yaklaşık 26 kilometre devam ederek son buluyor.
 
Konya-Aksaray Kesimi; Ana Hat ve Konya Yük Hattı olmak üzere iki hattan oluşuyor. Ana hat; Konya İli, Selçuklu İlçesinde Ankara-Konya Hızlı Tren Bağlantısı ile başlıyor, kilometre 23+850’de Karatay İlçesine geçiyor, kilometre 63+685’de Aksaray İli, Eskil İlçesine girerek Konya İlinden çıkıyor. Kilometre 86+100’de Aksaray İlinden çıkarak Konya İli Emirgazi İlçesine geçiş yapan güzergah, kiplometre 102+400’de Aksaray İline Merkez İlçeden tekrar geçerek kilometre 140+888’de Aksaray İstasyonunda son buluyor.
 
Aksaray-Kayseri Kesimi; Aksaray Merkez İlçesinde Aksaray İstasyonundan başlamakta kilometre 59+265’de Nevşehir İli Acıgöl İlçesine geçiyor. Nevşehir İlinde Acıgöl, Merkez, Avanos, Ürgüp İlçelerinden geçen güzergah, kilometre 130+000’da Kayseri İline girmekte ve Kayseri İncesu İlçesinden geçtikten sonra Kocasinan İlçesinde son buluyor.

 

Hızlı tren Mesafeleri Kısaltacak “Hızlı tren ile ulaşım çok daha kolay ve ucuz olacak. Hızlı Trenle Kayseri – Nevşehir Arası 10 Dakikaya Düşüyor.. Nevşehir’e yapılacak olan hızlı tren hattı ile birlikte Nevşehir – Kayseri arası 41 kilometrelik yol gidilecek. Nevşehir – Aksaray arası 110 kilometrelik yol olacak. Antalya’yı Nevşehir’e bağlayacak olan hızlı tren hattı projesinin 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. Proje tamamlandığı zaman, Nevşehir – Aksaray arası 110 kilometre, Nevşehir – Kayseri arası 41 kilometreye düşecek. Kayseri’ye 41 kilometreye düşecek hızlı tren hattı birde trenin hızı eklenince 10 dakikada Nevşehir’den Kayseri’ye gidilebilecek. Yani Artık Nevşehirli birisi pazar alışverişi için Kayseri’ye gidip gelebilecek. Hızlı trenin yapımıyla ilgili konuşan uzmanlar, Kayseri – Kapadokya arasının 10 dakikaya düşmesiyle, Kayseri’de avmlere gider gibi Kapadokya bölgesine gezmeye gider insanlar. Buda günübirlik Kapadokya ziyaretlerini getirir. Kapadokya bölgesi için önemli bir adım olan hızlı tren ile Kapadokya’nın turist sayısında yüzde 20 artış olması bekleniyor. Hızlı tren hattının faaliyete geçmesiyle birlikte hem ulaşım ve ticarette hem de turizmde önemli ivme elde edilecek. Antalya’da Kapadokya Bölgesi’ne gelen turist sayısının hızlı trenle ilk etapta üç kat artacağı tahmin edilirken, istasyonların Nevşehir’in çeşitli yerlerinde yeralması şehrin konumunu zirvelere taşıyacak


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com