Nevşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar, yaz aylarında kene ısırmalarından dolayı meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında vatandaşları uyardı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne kenenin taşıdığı virüslerin sebep olduğunu, hastalığın ölümle bile sonuçlanabildiğini dile getiren İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında şunları kaydetti;
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ülkemiz açısından önemli bir halk sağlığı sorunu. Hastalığın aşısının ve etkin bir tedavisinin olmaması sebebiyle eğitim ve korunma, hastalığın kontrolünde en önemli yaklaşım. Bu sebeple topluma ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler, hastalığın tespit edildiği yıllardan itibaren sürdürülmekte.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Tedbir:
Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanlarında açık renkli ve vücudu örten kıyafetler giyin. Paçalarınızı çorap içine sokun.
Kontrol:
Eve döndüğünüzde kulak arkası, koltuk altı,kasık ve diz arkası dahil vücudunuzu kene açısından kontrol edin.
Müdahale:
Keneyi uygun bir malzeme (bez, poşet, eldiven) kullanarak en kısa sürede çıkarın. Çıkaramazsanız en yakın sağlık kuruluşuna
başvurun.
- Kenenin üzerine sigara basmayın, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmeyin.
- Kene ne kadar erken çıkarılırsa, hastalık riski o kadar azalır.
- Hayvanların kanına ve dokularına çıplak elle temas etmeyin.
- Hasta ile temas gerekiyorsa eldiven, önlük ve maske kullanın.
- Kene tutunan kişiler, 10 gün içinde ateş, halsizlik, kas ağrısı, bulantı gibi şikâyetler yaşarsa hemen sağlık kuruluşunabaşvurmalıdır.