Nevşehir'de Bugün

Nevşehir'de Uçakla Aşı Yemleri Atıldı

KİST HİDATİK RİSKİ
Sokak hayvanlarından bulaşan ikinci önemli bir hastalığın da kist hidatik olduğu vurgulanan raporda, bu hastalıkla ilgili ise şu uyarılarda bulunuluyor:
“Bu hastalık sokak hayvanlarının dışkıları ile bıraktıkları tenyanın akciğer ve karaciğere yerleşerek organ hasarına sebep olması ile açığa çıkmaktadır. Gezi alanları, parklar ve bahçeler, kaldırımlar risk alanı olarak görülmektedir. Sokak hayvanlarının ve hayvan besleyen vatandaşların beslediği hayvanlarını aşılanması önemlidir. Kepez Belediyesi tarafından önlem olarak karantina ve aşılama çalışmaları yapılmıştır. Barınakta gerekli önlemler alınmıştır. Henüz bu güne kadar köpeklerde kuduz görülmemiştir. Hayvandan insana bulaşan 200 civarında hastalık vardır. Ülkemizde bunun 40’ı görülmektedir. Kuduz hastalığı kadar tenya ile bulaşan kist hidatik hastalığı da risk oluşturmaktadır. Hayvan dışkısında yaşayan ekinokokus hayvanın dışkısıyla atılmakta, en az 150 yumurta her seferinde etrafa yayılmaktadır. Havaya yayılan yumurtalar solunum ve ağız yoluyla akciğere ve karaciğere yerleşmekte enfeksiyon, karaciğer yetmezliği ve siroza sebep olmaktadır. Bu nedenle köpek besleyen vatandaşlara köpek gaitasının- dışkısının yere yaptırılmasının suç olduğu anlatılmalıdır. Caydırıcı olması açısından ilgili yönetmelik hükümleri bu kusuru işleyenlere uygulanmalıdır. Köpek ve kedi besleyenlerin çevreyi kirletme konusunda sorumlu olduklarını bilmeleri gerekmektedir.”
İlgili kurum ve kuruluşlara da gönderilecek olan raporda yer alan öneriler ise şöyle sıralandı;
Kedi ve köpek tırmalama veya ısırma olayı olduğunda hemen sabunlu suyla yıkanılması ve hemen aşıya gidilmesi halka öğretilmeli ve halk bilinçlendirilmelidir ,evcil hayvanlar Tarım İl Müdürlüğü tarafından ücretsiz aşılanmalı ve bu konuda hayvan sahipleri bilgilendirilmelidir, Tarım İl Müdürlüğü ve Belediye işbirliğiyle sokak hayvanları kısırlaştırılmalı, aşılanmalı ve kayıt altına alınmalıdır, insanların hayvanları bulundukları ortamdan uzaklaştırarak barınakların bulundukları yerlere çuvallarla bırakmaları doğru bir önlem değildir, hayvan besleyenlerin kısırlaştırma yapması mecburi kılınmalıdır, mobil kısırlaştırma aracı devreye sokulmalıdır, her mahallede - Antalya’da en az 10 tane- bakımevi yapılmalı, sahipli hayvan barınağa kabul edilmemelidir, Barınaklar sahipsiz hayvanlara hizmet vermelidir, hayvan dışkılarının sokağa yaptırılması önlenmeli, yaptıran hayvan sahiplerine ise cezai işlem uygulanmalıdır.