NEVŞEHİRLİ RESSAM CEMAL BAKİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

1916 Nevşehir doğumlu olan ressam, Nevşehir Ortaokulu, Kabataş Lisesi’nden sonra 1938 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümünden, zamanın başarılı öğrencisi olarak mezun olmuştur. Babası Sanayi-i Nefise Mektebi Alisi, Hakle (Gravür) bölümü öğretmenlerinden pentur ustası deniz subayı Seyit Mehmet Baki'dir. Babasından ilk akademik bilgileri alan sanatçı, yıllar yılı bu sevgiyle çalışmıştır.

Gazi Eğitim Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra üç yıl süreyle Nevşehir’de öğretmenlik yapmış ve daha sonra çocuklarının eğitimi için İstanbul’da yaşamayı tercih etmiştir.

Uzun yıllar(36 yıl) İstanbul’da değişik ortaokul ve liselerde resim öğretmeni olarak görev yapmıştır. Bakanlığın açtığı resim yarışmalarında 1’nci,2’nci ve 3’ncülük kazanmıştır. Londra da yayınlanan Times Gazetesi kendisine “Sanat Diploması” ve “Takdirname” vermiştir.

Hindistan’da Nehru adına düzenlenen yarışmada Nehru Altın Madalyası ve birincilik ödülü almıştır UNESCO yarışmasında ise üçüncü olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı kendisine üç kez takdirname vermiştir.

Atilla Tos’un tespitlerine göre “Cemal Baki genelde doğa izlenimlerine dayanan zengin ve dolu bir renk uygulamasına” yer vermiştir. Eserlerinde genelde deniz, meyve ve çiçekler yer alır.

Arkadaşı Şükrü Erdiren ifadelerine göre “Resimlerini ve tablolarını genellikle Şile Plajında ve sahillerinde” yapmıştır.

Ressamlar Derneği üyesi olan, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda sergi açan sanatçının Nazmiye hanımla olan evliliğinden Sanat tarihi öğretmeni Nimet, Çocuk hastalıkları uzmanı Kıymet ve yüksek mimar Mehmet isimli çocukları olmuştur.

Cemal Baki, 1947 yılında Nevşehirli Aşık Yahya’nın yaşamını ve şiirlerini bir kitapçık halinde yayınlayarak unutulmamasını sağlamıştır. Cemal Baki o yıllarda Nevşehir Ortaokulunda resim öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Ressam Cemal Baki ve eserleri hakkında bu güne kadar yazık ki Atilla Tos, Şükrü Erdiren ve Mehmet Kılıç dışında yazı yazan olmamıştır. Kendisinin bu denli başarılı bir ressam olmasına rağmen günümüzde yeterince bilinmemesi de bir vefasızlık örneğidir.

Ressam Cemal Baki’nin ölüm tarihi konusunda bir bilgiye ulaşmak mümkün olamamıştır. 1980 yılından sonra vefat ettiği anlaşılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar:

Şükrü Erdiren, Ressam Cemal Baki, core.ac.uk sitesi

Atilla Tos, Sanat Çevresi, Sy; 78 Nisan 1985