Eğitim

NEVÜ “Kapadokya'nın Turizm Rotaları” Temalı Yeni Sayısı Yayımlandı

NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi'nin “Kapadokya'nın Turizm Rotaları” Temalı Yeni Sayısı Yayımlandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ve üniversitenin “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında ihtisaslaşma misyonunun bir ürünü olan Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi'nin yeni sayıları yayımlandı.

Semih Aktekin “Üniversite olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2021 yılında 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisas üniversitesi ilan edilmemiz, bu kadim coğrafyanın korunması, anlama ve tanıtmamızı daha da derinleştirdi. Derginin bir sürümü olarak hayatta geçirdiğimiz Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Belleğimiz yılda iki kez yayımlanmakta ve her bölgede farklı bir bakış açısına odaklanmaktayız.

'Kapadokya'nın Turizm Rotaları' temasıyla çözümlendi ve bu sayımızda Kapadokya'nın tarihinde, doğal ve kültürel değerlerle akademik çalışmalarla ele alındı. Bölgenin turizm potansiyeline farklı açılardan araştırmacı araştırmacılarımız, tarihi ticaret yollarından manevi ziyaret merkezlerine, kayalık yerleşimlerinden sanat rotalarına kadar geniş bir perspektifle ışık tutuldu” dedi.

Derginin içeriği

Bu yetenek Doç. Yalçın Kamış, “Tunç Çağları'nda Ticarete Yön Veren Yollar ve Kapadokya'nın Metropolleri” başlıklı çalışması ile Tunç Çağı'nda Kapadokya'nın ticaret ağındaki rollerinde ve bu dönemde önemli kent merkezlerini ele geçirdi.

Dr. Üyesi Pınar Çaylı, “Büyük Deller ve Yakın Çevrenin Turizm Potansiyeli Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı makalesi ile Büyük Deller'in saklanmayı kabul eden doğal ve kültürel değerleri alternatif turizm açısından inceledi.

Doç. Bilsen Şerife Özdemir, “Kapadokya Bölgesi'nde Gölgede Kalmış Bir Durak: Sobesos Antik Kenti ve Kapadokya Turizmi İçin Önemi” başlığı altında Sobesos Antik Kenti'nin arkeolojik ve turistik açıdan potansiyel görünmeye yönelik bir değerlendirme sundu.

Dr. Üyesi Can Erpek: “Kayseri'de Bir Geç Antik Çağ Konutu: Örenşehir Villası” başlıklı çalışmanın Örenşehir Villası'nın mimari yerleşimi ve bölgedeki turizm rotalarına nasıl entegre edilebileceği araştırıldı.

Doç. Dr. Nilüfer Peker, “Dağın İçindeki Metropolis: Mokissos” adlı makalesi ile Kapadokya'nın önemli antik yerleşimlerinden Mokissos'un geçmişteki mali durumu ve turizm bakış açılarını inceledi.

Muhammed Ali Erman, “Kayalık Kapadokya'nın Turizm Rotaları” başlığı altında Nevşehir'de farklı kurum ve kuruşluların çalışmaları ile oluşturulmuş doğal ve kültürel turizm güzergâhlarını seçti.

Fatih Özşahin ise Çavuşin Köyü'nün mevcut turizm potansiyelini geliştirecek yeni bir rota önerisinde bulunarak bu çalışma “Çavuşin Köyü ve Çevresine Yönelik Yeni Bir Rota Önerisi” başlığı altında sundu.

İhtisaslaşma Koordinatörlüğü'nün temel projelerinden biri olan “Kapadokya Vadileri Yürüyüş Rotalarının Dijital ve Teknolojik Dönüşümü: Kızılçukur, Meskendir, Güllüdere 1, Güllüdere 2 Vadileri” projesinin ortaya çıkan projelerini yürütücüsü Prof. Dr. Şenay Mantaş ve araştırmacılar Dr. Öğr. Üyesi Emre Elbaşı, Dr. Öğr. Üyesi Beyda Sadıkoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Uzunel ve Öğr. Gör. Utku Eren Bağcı tarafından kaleme alındı. Proje ile aynı adı taşıyan bu başarılı Kapadokya'daki popüler vadilerde yürüyüş rotalarının dijitalleşmesi ve teknolojik altyapı ile bağlantı üzerine bir analiz sunuldu.

Bunların yanı sıra Şule Olgun, “Anadolu'nun Manevi Rotası: Mevlânâ ve Hacı Bektaş Veli Müzelerinin Ziyaret Potansiyelleri Üzerine Bir Değerlendirme” isimli, manevi turizmin önemli durakları olan Mevlâna ve Hacı Bektaş Veli müzelerinin ziyaretçi profili ve iyileştirme önerilerini inceledi.

Son olarak Doç. Savaş Kurtuluş Çevik, “Kapadokya Sanat Rotası Bağlamında Sanatçı Atölyeleri 1: Muharrem Gürdal Sanat Evi/Galerisi” adlı makalesi ile Kapadokya'daki sanat odaklı turizm anlayışının standart teşkil eden Muharrem Gürdal Sanat Evi'ni ve Gürdal'ın sanat anlayışını ele aldı.

"Kapadokya'nın Turizm Rotaları” Temalı NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi'nin Yeni Sayısına Ulaşmak İçin Tıklayınız.