Ovaörende Değişim Ve Hizmet

Nevşehir Gülşehir ilçesi Ovaören (Göstesin) köyünde hızlı bir değişim ve hizmet anlayışı başladı. 1915 yılında Niğde Sancağına bağlı Ovaören (Göstesin) köyünde 124 hane de 615 nüfus yaşarken, 1960 lı yıllarda gelişimini çok iyi tamamlamış olmasına rağmen ilerleyen yıllarda gelişiminde gerilemeler başlamış 1980 li yıllarda dış göç vermeye başlamıştır. Öz eleştiri yapmak gerekirse Misyon, Vizyon sahibi idareciler seçilmemiş, buda hizmetin yetersiz olmasına sebep olmuştur.

Ovaören de19.06.2021 günü muhtarlık seçimi yapılmış köy halkından Gülşehir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Hacı Baysal seçimi kazanarak, hiç zaman kaybetmeden çalışmalarına başlamıştır. Başta köyde bulunan metruk binaların yıkımı ve hafriyatının uygun alana taşınması, küçükte olsa orman ağaçlarının ve köy meydanında bulunan ağaçların bakımı, yine köyde bulunan eski değirmen binasının düzenlenerek tohum eleme işletmesine dönüştürülmesi, belediye binasının daha iyi kullanım ve sosyal faaliyetler için hizmete alınması yönünde projeleri hayata geçirmiştir.

Yukarıdaki hizmetlerin yerine getirilmesinde elbette kurum ve kuruluşların katkısı çok büyük. Bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi, köy halkına hatta hatta çevre köylere de çok katkısı olacak.

Köyde çok metruk bina olması çevre açısından son derece görüntü kirliği olduğu gibi Ovaören isminin ikinci hecesine (ören) yerini andırmakta bu sorunun çözülmesi hiç kuşkusuz ki daha düzenli ve güzel görünüm oluşmasına yaşanır bir alan oluşmasına kısacası ‘ören’ hecesi sadece köyün isminde kalacak.

Köy Mezarlığı bakımsız defin işlemleri bir düzen içinde değil gelişi güzel mezarların açılması ile birlikte mezarlık için servis yolları olmadığı gibi ağaç dikiminin olmadığı bakımı yapılmamış durumdaydı, şimdi ise mezarlığın yeniden düzenleme çalışmalarına başlanmış, servis yolları ve açılacak bir kuyu ile birlikte ağaçlandırma işlemlerine geçilmiş ecdadımızın kaldığı bu mezarlık daha düzenli ve güzel olacağı günler çok yakındır.

Köy meydanı bazı yolların üzerinde, çok az bir alanda olsa hemen köyün dışında orman alanı mevcut bu ağaçlarda çok bakımsız olduğu için nerdeyse çalı görünümündeyken köy halkının budama ve temizleme işlemleri ile birlikte bundan sonrada bakımların devam edecek olması az olanların ağaçların görünümü ve canlılığını çok artıracaktır.

Köyün Değirmen diye adlandırdıkları binada gerekli bakım ve onarımlar yapılarak, alınacak eleme araç ve gereçleri ile birlikte köyün ve civar köylerin kendi tohumunu kendisinin elde etmesi çok kolaylık olduğu gibi ekonomik katkısı çok olacaktır. Bu projenin tamamlanması köy için bir milat olacak. Proje bazı kurum ve kuruluşların katkısı ile gerçekleşecek olup, köy halkı proje konusunda kurum ve kuruluşlardan yardım kolaylık beklentisi hat safhadadır.

Eski Belediye binası köyünden beledikten düşmesi nedeniyle atıl bir durumda olması son derece üzücü olmuştu. Bu bina ile yine bir proje başlatılarak bir nevi sosyal tesis dönüştürülmesi, büyük salonun düğün, nişan, taziye ve toplantıların yapılacağı alanın oluşturulması, iki veya üç odasının düzenlenerek dışarıdan gelen kalacak yeri olmayan misafirlerin istirahat etmelerine sağlamak çok yerinde ve anlamlı bir hizmet olacaktır.

Hadi Ovaören makûs talihini yen, hep birlikte el ele vererek bu işleri Muhtarın önderliğinde başarın, kazanan köyümüz olsun. Hiçbir şikayet üretmeden hizmetleri destekleyelim. 2022 yılı baharda evlerimiz, sokaklarımız, boş alanlarımız ilgili kurumlardan sağlanan fidanlar ile daha yeşil bir Ovaören.

28.06.2021

İhsan BİÇKİN