3 SORU 3 CEVAP

Soru1: Salgın hastalık esnasında devlet yetkililerinin ve doktorların talimatlarına uymak gerekli midir?

Cevap1: Evet, gereklidir. Dinimize göre salgın hastalık vb. durumlarda insanların, devlet yetkililerinin ve doktorların talimatlarına uymaları farzdır. Hatta bu emirlere uymayıp, tedbirleri yerine getirmeyerek başkalarının hastalanmasına sebep olmak büyük günahtır ve ayrıca kul hakkıdır. Hukuki mesuliyeti de ayrıdır.

Soru2: Şu an için tedavisi bilinemeyen bir hastalık çıktığında ne yapmamız gerekir?
Cevap2: Dinimizde ölüm hariç bütün hastalıkların ilacı vardır, inancı hâkimdir. Bu gibi geçici hastalıklarla imtihan olan müminin bütün tedbirlerini alması farzdır. Hastalık bulaşıcı bir hastalıksa kendisini karantina altına almalı ve insanlara karışmamalıdır. Hasta olduğunu bile bile insanlara karışır da o hastalığın onlara da bulaşmasına sebep olursa kul hakkına girmiş olur ki, Yüce Allah kul hakkını asla affetmez. Pandemi dönemlerinde piyasalarda ortaya çıkan; ihtiyaç olan malzemeleri saklamak, “fiyatı artsın da öyle satayım” düşüncesiyle biriktirmek, fırsatçılık yapmak, fahiş fiyatla satmak vb. işlemler haramdır.

Soru3: Sosyal medyada ve bazı mecralarda herhangi bir dinî kaynağı olmayan ve “Bu mesajı şu kadar kişiyle (7, 15 vs.) paylaşmazsan 5 günde başına şu şu musibetler gelecek” türden mesajlar paylaşılmaktadır. Bu mesajlara inanmalı mıyız?

Cevap3: Hayır, bir müslüman olarak bu mesajlara inanmamalıyız. Bu tür mesajlar, dinî esaslarımıza tamamen ters, aslı-astarı olmayan ve misyonerler tarafından insanları meşgul etmek için uydurulan batıl şeylerdir. Panik yoluyla müslümanlara yanlış dini bilgiler aşılayarak itikatlarını bozmak ve onları kendilerine faydası olmayan boş uğraşlarla meşgul etmek istemektedirler. Bu ve bunun gibi mesajları sırf sosyal medyada paylaşım sayısını artırma adına oluşturup, insanları vicdani açıdan baskı altına almak günahtır. Allah’ın takdirinden başkası olmaz. Allah'ın takdirinin ne olduğunu bilmediğimiz için de bize düşen tedbir almak ve müminler olarak sadece Allah'a tevekkül etmektir.

Dinî konularda cevabını aradığınız soruları [email protected] e-postaya gönderebilirsiniz.

Prof. Dr. Mehmet SOYSALDI

  NEVÜ İlahiyat Fakültesi

                                                   Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı