NEVŞEHİR(MHA) Osmanlı ve Anadolu Selçuklu dönemlerinden günümüze kadar gelen ağaç oymacılığı günümüzde son demlerini yaşıyor.

Zamanımızın en son ağaç oyma sanatkârlarından Halil Evdirir, 1971 yılında güç şartlar altında açtığı işyerinde mesleği devam ettirmeye gayret gösterdiğini bildirirken gelişen yeni nesil teknolojik ürünlerin sanatın sırtını adeta tuşa getirdiğini söylüyor.

Yeni ürünlerden olan demir döküm, pik ve buna benzer ürünlerin her türlü mekânlarda hâkimiyet kazandığını buna karşında ağaç oyma başta çeyiz sandığı, mumluk, şamdanlık, Camii mihrabı, Hutbe, kürsü ve mihraplara oranla gerek daha ucuza mâl edilmesi gerekse de daha kısa sürede yerine montajdan ötürü rağbet gördüğünü beyan ederken aynı zamanda da yurt sathında ki ağaç oyma ustalarının sektörden çekilmek durumunda kaldığını dile getirdi.

Kendisinin ağaç ve ağaç ürünleri konusunda hem tasarımını yapmayı hem de yeni yeni insanlara gerekebilecek malzemeleri beyninde tasarlamayı çok sevdiğini dile getiren Halil Evdirir, “Çok sayıda kendime ait motifler, işlemeler bulunmaktadır. Yaptığım ve geliştirdiğim yeni model ve de tasarımları ikinci bir defa başka bir üründe kullanmamayı tercih ederken kafamdan yeni yeni tasarımlar geliştiriyorum. Bunun içinde icabında tamamen inzivaya çekilerek kendimi yakınlarımdan ve çevremden uzak tutuyorum.”diye konuştu.