Türk Evladı; kara / deniz / hava yetki alanlarının güvenliğini sağlamayı; lüzum görüldüğünde çağın gerektirdiği yerlerde uygun yöntem ve tekniklerle mücadele etmeyi; canı pahasına kutsal bir görev kabul etmiştir. 
 

Türkler; cesaretin / kahramanlığım / vicdanın sembolleşmiş timsalidir. Türk Tarihi, evveliyatıyla bunun yaşanmış ve hala yaşanan örnekleri ile doludur. Türklerin, İslam Dini ile tanışması ve sonrası bu timsale, gazilik ve şehitlik mertebeleriyle, onur ve nur gururunun eklenmesi; maddi ve manevi / fizik ve metafizik boyutlu, kahramanlıklarının ve destanlarının, Dünya Tarihi’nin altın sayfalarına nakşedilmesini sağlamıştır (aslında 571 / 751 / 1517 tarihleri arasındaki rakamsal anagramın hikmeti, disiplinlerarası çok boyutlu olarak araştırılmalıdır).

20. yüzyılda gerçekleşen, Çanakkale / İstiklal / Kore / Kıbrıs, muharebe ve/veya savaşlarında bu kahramanlıklara, dost / düşman tüm dünya milletleri şahitlik etmiştir. Vatanının her türlü muhafazası ve müdafaası için, Türk Askeri her cephede, üzerine düşen görevin hakkını vermiştir, hala da bu görevine devam etmektedir. Çünkü kutsal inancının en nadide nurlu mertebesine erişebilme durumu vardır; bu durum mutlak ölçü ile bildirilen net bir hükümdür (2. Sure - 154. Ayet).
Bu toprakların asırlardır sahibi olan Türk Milleti, gençlerine; bu vatanın nasıl kazanıldığını, gazi terleri ve şehit kanlarıyla yoğurulmuş olduğunu anlatmak, büyüklerin asli görevi olduğundan; İlimizde olduğu gibi birçok vilayette / ilçede “Şehitlikler” bulunmaktadır.
İlimiz Şehitler Park’ında, geçmişten günümüze tarihimizi anlatan anıtlar vardır. Ancak; günümüzde dahi, birçoğumuzun tam olarak kavrayamadığı, Kore Savaşı ile ilgili bir anıt / bir kitabe bulunmamaktadır. Kore Savaşı, Vatan topraklarının binlerce kilometre uzağında, o dönemin konjonktürel şartları gereği katılınmış bir savaştır; buradaki muharebelerde Türk Askerinin, bileğinin ve yüreğinin, gücünü ve merhametini, cihan bir kez daha görmüştür. 
Nevşehir İli, 1950 tarihinde vilayet statüsünde olmadığından, “Nevşehir Vilayeti’nden Kore Savaşına Katılanlar” hususunda bir kaynağa rastlanamamıştır. Sadece, Nisan 2022 tarihinde Nevşehir Belediye Başkanlığının desteğiyle yayımlanan, “Büyük Güçlerin Mücadelesi Kore Savaşı (Genelden Özele Nevşehir)” başlıklı bir kitapçık bulunmaktadır. Kitapçıkta, 1950-1953 tarihleri arasındaki Kore Savaşı’nda, İlimizden katıldığı tespit edilebilen, 82 kahraman vatan evladının isimleri yer almaktadır. Ancak günümüzde, bu özverili kahramanların birçoğu Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur, bugün çok azı hayattadır; 90’lı yaşlardaki bu kahramanların isteğini, yine bir Kore kahramanı; Gazi Komutan C. Dora, hatıralarında şu cümlelerle belirtmekte ve herkese bir görev yüklemektedir.

“Türk Milleti; Uğrunda canlarını feda eden şehitlerimizin sizden bekledikleri şey rahmetle anılmaları; yine uğrunda kanlarını dökerek, kısmen sakat kalarak ve kısmen sağlam olarak yurda dönen kahraman gazilerimizin umdukları ise; kazandıkları zaferleri yıldönümleri ile yaşatmak ve bu arada kendilerini de hatırlamaktan başka bir şey değildir. 
Bu tarz-ı hareket Millet olarak, Devlet olarak elbirliği ile istikbale hazırlayacağımız kahramanlar namzedi gençlerimiz için iyi bir teşvik ve gazilerimize karşıda kadirşinaslık olur.”  ifadeleri gayet anlamlıdır. 

 

Kore Savaşı ile ilgili belki de en anlamlı yapı; Kore’ye gidecek gemiye binmeden hemen önce, kahramanlarımızın ayak izlerini barındıran son Vatan toprağı olan İskenderun İlçesi’nde, yapılmış olan anıttır. 
 

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin; dedelerinin bu vatan için yaptıkları fedakarlıkları bilmeye hakkı vardır. İlimiz Şehitliğine; Kurtuluş, Kore, Kıbrıs ve tüm zaferlerimiz için, üzerlerinde bir kitabe bulunan oluşumların yapılması, kadirşinaslığa iyi bir örnek olacaktır. Şehadet mertebesine erişenler, nurlu mekanlarında, rahmetle anılmayı çoktan hak etmişken; bugün hayatta olan eli öpülesi Kore Gazilerini ve bu Vatan uğruna cephede görev yapmış tüm gazilerimizi mutlu edecek yapı (bir anıt / bir kitabe) bir vefa göstergesi niteliğindedir; bu kadirşinaslık çok anlamlı olacaktır.   
 

 Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir - 2022; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.