İnternette hakaret küfür argo kullanma cezası varmı nedir nasıl nereye şikayet edebilirim mahkeme işlemler ne kadar sürüyor gibi bilişim şuçlarıyla ilgili bilgiler sayfamızda..

Hakaretin hiç bir şekli kabul edilemez. İster yüz yüze ilişkilerde isterse internet ortamda olsun yapılan bir hakaretin-küfrün bir karşılığı olmalıdır. Ne yazık ki birçok insan yüz yüzeyken hakaret etme cesareti gösteremezken internet ortamında bu sahte cesareti gösterebilmektedir. Forumlarda, blog yorumlarında, sosyal medyada türlü türlü hakaretlere rastlayabiliyoruz. Sanırım internet ortamında yapılan hakaretin hakaret olmadığını zannediyorlar. Yada yaptırımı olmadığını zannediyorlar. Yanılıyorlar. internette yapılan hakaret-küfür, hakarettir-küfürdür ve cezası da vardır. İşte siz bir örnek;

Memurlar.net forumunda hakaret eden üyeye ceza verildi. Hakarete uğrayan editör önce Savcılığa şikayette bulundu. Savcılık araştırmaları sonucunda delil tespiti yaptı ve ilgili kişiye ceza verilmesi için dava açtı. Mahkeme açılan iddianameyi kabul ederek, yapılan yargılama sonrasında üyeye 5 yıl süreyledenetim süresine tabi tutulmasına ve adli paracezası uygulanmasına karar verdi. Mahkeme kararına aşağıda yer verilmiştir.

İnternette hakaret etmenin cezası konusunda bir fikir edinebilmek için ayrıca hakaretin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunnda nasıl geçtiğine bakmak gerekir.

Hakaret

MADDE 125.

(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

(3) Hakaret suçunun;

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,

İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.

(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.

Mağdurun belirlenmesi

MADDE 126.

(1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.

İsnadın ispatı

MADDE 127.

(1) İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması halinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi halinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hallerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikayetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.

(2) İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi halinde, cezaya hükmedilir.

İddia ve savunma dokunulmazlığı

MADDE 128.

(1) Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. Ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.

Haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret

MADDE 129.

(1) Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

(2) Bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez.

(3) Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

MADDE 216.

(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Memurlar net.

Memurlar.net forumunda hakaret eden üyeye ceza verildi. Hakarete uğrayan editör önce Savcılığa şikayette bulundu. Savcılık araştırmaları sonucunda delil tespiti yaptı ve ilgili kişiye ceza verilmesi için dava açtı. Mahkeme açılan iddianameyi kabul ederek, yapılan yargılama sonrasında üyeye 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına ve adli para cezası uygulanmasına karar verdi. Mahkeme kararına aşağıda yer verilmiştir.