Türkiye'nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkezi Nevşehir’in Ürgüp ilçesinin Ortahisar beldesinde düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan , AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider , Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Arif Parmaksız, Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Filiz Kılıç ile çok sayıda protokol üyeleri ve davetli katıldı.

Türkiye’nin ilk mağara çamur banyosu, geçmişte limon deposu olarak kullanılan mağaraların düzenlenmesiyle Nevşehir’in Ürgüp ilçesinin Ortahisar beldesinde ortaya çıktı.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde kurulan bir işletme limon deposu olarak kullanılan kayadan oyma mağarayı, Sağlık Bakanlığı onayıyla çamur banyosu merkezine dönüştürdü.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Av. Ebubekir Gizligider Açılış sonrası yaptığı açıklamasında Türkiye'nin kadim kenti Nevşehir'imiz ve kendine has özellikleriyle bir dünya markası olan Kapadokya'mızı farklı altarnatif özellikleriyle ön plana çıkartacak bu tür çalışma ve yatırımları önemsiyoruz.
Türkiye'nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkeziyle Bu güzel tesisi ilimiz ve bölgemize kazandıran işletme sahiplerini tebrik ediyor başarılar diliyorum dedi.

Türkiye’nin ilk mağara çamur banyosu, geçmişte limon deposu olarak kullanılan mağaraların düzenlenmesiyle Nevşehir’in Ürgüp ilçesinin Ortahisar beldesinde ortaya çıktı. Türkiye’nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkezi Katpatuka’nın kurucuları Taner Özkaradeniz ve Burak Yüksel, turizm ve mimari alandaki tecrübeleriyle kurdukları tesisin Kapadokya’nın turizm çeşitliliğinde önemli bir yer edineceğini ifade etti.

Önceleri limon deposu olarak kullanılan 3 mağarayı alarak yaptıkları düzenlemeler sonrasında buradan dünyaya güzellik ve şifa dağıtacaklarını belirten Özkaradeniz, sağlık turizmi adına bölgede bir ilki gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu söyledi. 2 bin metrekarelik tesiste çamur havuzunun yanı sıra sıcak su havuzu, doktor balıklar, alışveriş ve cafe alanları da bulunuyor.

Yeni hizmete giren İşletmenin ortaklarından Burak Yüksel yaptığı açıklamasında, 2 bin metrekarelik alana kurulan tesisimiz, termal havuz, doktor balık ve çamur banyosu bölümlerinden oluştuğunu söyledi.
Bölgede de ne yazıkki sağlık turizmi adına yatırımların yok denecek kadar az olması nedeniyle bu tesisi yapmaya karar verdik diyen Yüksel, Bizde termal havuzdan yola çıkarak çamur banyosunu, ardından da Sivas'ın doktor balıklarını tesis bünyesine dahil ettik dedi. 

Ortaklardan Taner Özkaradeniz da Sağlık Bakanlığından onaylı üçüncü merkez olan işletmenin kayadan oyma mağara içerisine gömülmüş Türkiye'nin ilk ve tek merkezi özelliği taşıdığına işaret etti.

Kapadokya’ya kurdukları tesis öncesinde Muğla’nın Dalyan beldesi ve Antalya’daki tesislerinde yıllardır çamur banyosu hizmeti verdiklerini anlatan Özkaradeniz, “Üç, dört yıl öncesinde Türkiye’de yapılabilecek yerler araştırması sonucunda Kapadokya yöresinin uzun yıllardır ciddi oranda yabancı misafir ağırlamasını gözönüne alarak burada yapmaya karar verdik. Bölgenin mağaraları ve peribacaları çok ünlü. Araştırmamız sonucunda Ortahisar bölgesinde limon depoları olarak kullanılan bu mağaralarda yapmayı uygun bulduk. Ortağımın inşaatçı, eşinin mimar oluşu, benim turizmci olmamız bu tesisin oluşumunda önemli etkenler oldu.” dedi.

Havuzlarında bulunan çamurun Türkiye’de inorganik olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilk ürün olduğunu belirten Özkaradeniz, şunları kaydetti: "Yani normal, sıradan bir toprak değil. Sağlık Bakanlığı 2008-2009 yıllarında peloitlerle ilgili bir yasa çıkardı. Bu yasaya göre peloit olan bu çamuru insanlara sunabilmeniz için ruhsatlı olması lazımdır. Bu çamur kozmetik değildir. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıyor. Bu üründe Türkiye’de ruhsatını alan ilk üründür. Taşınabilir özelliği bulunuyor. Yurt dışında da dünya ecza kodu olan, bio sertifikalı bir üründür. Türkiye’de Çapa Tıp Fakültesi gibi önemli hastanelerde bu çamur romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Romatizmal hastalıkların yanı sıra ciltteki egzama, sivilce, varis, selülit gibi kadın kozmetiğinde de kullanılıyor.”