Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Soysaldı, Berat Kandili dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Soysaldımesajında şunları ifade etti;

“Zamanın insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Bundan dolayıdır ki yüce Allah, Asr suresi 1.ayette asra/zamana yemin etmektedir. İnsan hayatında öyle zamanlar vardır ki, diğerlerinden farklı bir öneme sahiptir. İşte o değerli zamanlara kandil/mübarek geceler denilmekte ve bu gecelere ayrı bir önem atfedilmektedir. Bu mübarek gecelerden biri de Berat Gecesidir. Üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandili olarak kutlanmaktadır. Önümüzdeki cumartesini pazara bağlayan gece Berat Gecesidir. 
Berat kelimesi, “Allah’ın affı ve bağışlamasıyla günah, borç ve cezadan kurtulmak” gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.
Yüce Allah, bu mübarek gecelerde ilahi rahmet ve mağfiretini kullarının üzerine sağanak sağanak indirmekte ve mağfiret, şifa ve rızık kapılarını sonuna kadar açmaktadır. 
Biz Müslümanlar da bu kandil gecelerini fırsat bilip Yüce Allah’a dua, istiğfar ve ibadetlerle yönelmek suretiyle iman, ibadet ve düşünce hayatımızı yenilemeye, geçmişimizi muhasebe ederek geleceğimiz için önemli planlar yapmaya gayret etmeliyiz.  
Günümüzde gerek ferdi gerekse toplumsal hayatımızda madde ve manevi değerler dengesi bozulmuştur. Bencillik, dünyevileşme gibi olumsuz duygu ve düşünceler, ruh sağlığımızı bozmaya başlamıştır.
Berat kandilini idrak ettiğimiz bu günler ve gecelerde Yüce Allah’ın Kur’an’da kendisinden ümit kesmememizi isteyen ve bizleri affedeceğini müjdeleyen mesajlarına kulak vermeli ve kendimize çekidüzen vermeliyiz.  
Bu duygu ve düşüncelerle bütün halkımızın mübarek Berat Kandilini tebrik eder, Berat Kandilinin Rabbimizin rızasını kazanmaya ve insanlığın içine düştüğü Küresel Salgından kurtulup selamete erişmeye vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”