Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Soysaldı, Kurban Bayramı dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Soysaldı mesajında;

“Dinimizde yılda iki dini bayram meşru kılınmıştır. Bunlardan biri Ramazan bayramı, diğeri ise Kurban bayramıdır. Bu yıl Kurban Bayramını 31 Temmuz 2020 Cuma günü hep birlikte birlik ve beraberlik içinde kutlamaya başlayacağız inşallah.

Kurban bayramı, bayram namazından sonra Allah rızası için kesilen kurbanlarla başlamaktadır. Kurban ibadeti, insanlık tarihi kadar eski bir ibadettir. İnsanlık tarihi boyunca hemen hemen bütün ilahî dinlerde kurban kesmek, insanı Allah’a manen yaklaştıran bir ibadet sayılmıştır.

Kurban kurbiyettir. Yani Allah’a yaklaşmayı, yakınlaştırmayı ve yaklaştırmayı ifade eder.

Kurban teslimiyettir. Allah’ın emirlerine teslim olmayı, teslim etmeyi ve teslim ettirmeyi ifade eder.

Kurban fedakârlıktır. Allah’ın rızasını kazanmak için feda olmayı, sahip olunan malı, mülkü ve serveti onun uğrunda feda etmeyi, kısacası bütün nimetleri gerçek sahibi Allah yolunda feda ettirmeyi ifade eder.

Bayram, insan hayatında en nadide günlerinden biridir. Çünkü bayramda yüreğimiz sevinçle kıpır kıpır olur. Gönüllerimiz ise coşkun bir deniz gibidir. Yüce Rabbim yaşamış olduğumuz bu güzel tabloyu hayatımızın bütününe aktarmayı, birlik ve beraberlik içerisinde hayatımızı cennet haline getirmeyi hepimize nasip etsin.

Bayramlar, sosyal dayanışma ve barış şuurunun fertlere kuvvetle hâkim olduğu günlerdir. Birbirine dargın ve küskün olanların kucaklaşarak barıştığı, kin ve nefret duygularının sevgi ve hoşgörüye dönüştüğü, küçüklerin büyüklere saygı, büyüklerin küçüklere sevgi gösterdiği günlerdir.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün halkımızın Kurban bayramını tebrik eder. Bu bayramın bütün insanlığa barış ve huzura ve insanlığın içine düştüğü Küresel Salgından kurtulup selamete erişmeye vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”