Gelişen ve /veya geliştirilen olaylar, sorunlar, sıkıntılar içindeki süreçte, Uzun suren çalışmalar sonrası referandum yapıldı, bu referandumun sonucu %50+1 kışı belirtilmesi yeterliydi, toplumun %51.41 i evet diyerek anayasadaki değişiklikleri onayladı.
Toplum evet cephesine onay verdi ve böylece kazanmasını sağladı, keşke bu evet %60-70 lerle olsaydı böylece hükümet yurtiçinde ve yurtdışında özellikle bölgede ve Avrupa’da daha çok itibar kazanmış olurdu böylece masaya daha sert yumruğunu vurabilirdi.
Bu referandumun oy kullanma surecinde YSK başkanının yersiz, gereksiz ve acemice açıklamasını hayır cephesi ve hükümet karşısı görüşü olan grup kullanmaya başladı. Bu sayede bu grup referandumun sonucuna gölge düşürmeye çalışarak bu sonucu şüpheli hale getirmeye çalışıldı, yurt dışından AGİT de bu gruba eklenince evet zaferini etkilenmeye ve başarının gölgelendirilmeye yoluna girildi.
Her gün bu sonuç ve referandum surecindeki idealar gündeme getirildi. Buna takiben YSK yada referandum iptali için baş vuruldu bu baş vuruda sonuç vermeyince, hayır cephesi yeni arayışlara girdi.
Hayır, cephesinin bundan sonra muhtemel takıp edeceği yollar:
1: imkânı ve ortamını oluşturarak anayasa mahkemesine başvurmasıdır. Bu yolun başarısız olması büyük ihtimaldir.
2: AGİT raporunu beklemesi: bu izleme grubundaki üyelere bakılınca büyük ihtimalle bu referanduma karşı, büyük eleştirilerle dolu bir rapor çıkması muhtemel. Ancak bu raporun ve bu grubu tanımıyoruz, bunların raporlarını kabul emiyoruz veya görmüyoruz diyerek bu raporla mücadele edilemez, bu rapora karşı hükümet şimdiden ciddi bir önlem alması gerekir yoksa rapor çıkınca onda sonra bu raporla mücadele artık çok zor olacak.
3: hayır cephesi yaptığı çalışmalar ve AGİT raporunu da kullanarak Avrupa mahkemelerine başvurması. Referandum çalışmalar surecinde Avrupa ülkeleri ile olan sürtüşmelerinde göz önünde bulundurursak hayır cephesi bu aşamada çok zorlanmayacağı ihtimaller içinde.
Bunun için şimdiden hükümet bunun için atağa geçmesi gerekir
4: hayır cephesi tarifinden toplumsal itiraz hareketlere çağrı.
Sokaklarda toplumsal itirazlara çağrı oldukça tehlikeli bir yaklaşımdır. Buna karşı hükümet çok bilinçli, istikrarlı, tedbirli….. yaklaşım göstermeli. Yanlış veya acemi bir yaklaşım gezi olayları gibi bir olaylarla Türkiye’yi karşı karşıya getire bilir.
Ayrıca terörün bu itiraz hareketlerine karışması da Türkiye’yi geri donuşu zor bir surece sokabilir.
Sonuç: Türkiye önemli bir surece girmekte olup hükümet bu sureci çok iyi yönetmesi gerekir. Hükümet unutmamalı bu süreçte sadece hayır cephesi ile değil, Avrupa, bölgedeki terör örgütleri, istihbarat servisler, Türkiye’yi güçsüzleştirerek Kürt hükümet kurmaya çalışan güçler gibi birçok güçle mücadele edeceği bilincinde olarak tedbir almalı. Buda çok zor bir süreç olacak.
Ali Haydar
19.04.2017