Ukrayna’daki Savaşın Dünden Bugüne Tarihsel Geçmişi

Sovyetler birliği döneminde önemli ağır sanayi fabrikaları Rusya’dan sonra en çok Ukrayna’da kuruldu.

Bu önemli ağır sanayi Ukrayna’nın her yerinde değil özellikle Ukrayna’nın doğu Kısımında (Donetsk, Luhansk, Harkov) kuruldu. Ancak Sovyetler birliğin o dönemki politikalarına göre bu bölgelere Rus kökenli insanlar göç ettirerek Ukrayna toprağı olduğu halde nüfus genel olarak Ruslar daha çoğunluktadır. Sovyetler Birliği ağır ekonomik sıkıntılar neden ile parçalandı ancak Putin döneminde özellikle son yıllarda Amerika başta olmak üzere batılı ülkelerin yanlış politikleri sayesinde Rusya ekonomik olarak ve onun sonucu siyasi olarak iyice güçlendi. Bunu sonucu Rusya atağa başladı.

Elbette bunu özellikle belirtmek gerekir ki Rusya politikaları herhangi duygusallıktan uzak, soğuk kanlılıkla, yıllar sonrasını görerek dizayn edilmektedir. Böylece yavaş yavaş o stratejik hedeflere yaklaşılmaktadır.

Kazakistan’daki son olaylar sonucu Rus yanlısı hükûmet kurulması ve bir nevi Rusya’nın Kazakistan siyasetine hakım olması, Azerbaycan ve Ermenistan’daki son olaylar sonucu Rus birliklerin o bölgeye yerleşmesi ve Ukrayna’daki son olayların temeli yıllar önce atılmış ve yavaş yavaş bugünlere gelinmiş.

Son dönemdeki dünya ve Rus politikası.

Şimdi anlıyoruz ki:

1: şimdi anlıyoruzki neden Rusya Trump’ın Amerika Cumhurbaşkanı olduğuna sevindi.

Çünkü Trump’ın yanlış politikaları sayesinde NATO zayıfladıayrıca Trump’ın sadece Iran eksenli dış politika kurulması sayesinde Cumhurbaşkanlığı döneminde sanki dünyanın büyük gücü değildir. Sadece İran ile uğraştı böylece dünyayı siyası ve askeri olarak Ruslara ve Dünya ticaret ve ekonomisini Çine bıraktı. Bu arada alttan alttan Ruslar güçlendi.

2: Avrupa’nın enerji güzergâhı haline geldi. Yavaş yavaş NATO zayıflayarak askeri ve savunma gücünü kayıp eden Avrupa enerji olarak hemen hemen tamamen Rusya üzerinden gelen enerjiye bağlı oldu.

3: Suriye’ye girerek ilerde Iran’ın batı ve Amerika ile anlaşması sonucu Suriye üzerinden geçebilecek enerji güzergâhını kapattı. Böylece Avrupa enerji güzergâhını büyük bir kısmını tekelinde tuttu.

Ve bunlar gibi geçmişte Rusya’nın politikalarının şimdi esas amaçlarını anlamaya başlıyoruz.

Rusya bu adımları yavaş yavaş attı ta ki bugüne geldik.

Amerika ve Batılı ülkelerin sözde olan ancak uygulayacak pek güçleri olmadıkların farkında olan Rusya hepsinin yüzüne baka baka Ukrayna’ya girdi.

Peki Amerika ve Batı ülkeleri buna karşı ne yaptı?

1: İngiltere kaç uçak füze gönderdi ve sözde en sert yaptırım dediği ancak birkaç Rus’a yaptırımdan ibaret olduğu bir göstermelikhareket.

2: Fransa Cumhurbaşkanı telefon ile Putin’ı aradı.

3. Amerika bunu yapacağız onu yapacağız dedi ancak birkaç yaptırımdan ötesine geçmeyen bir hareket. Bu yaptırımlarda kısa dönemde Rusya ekonomine zarar vermekten ötesine geçmeyen bir uygulamalar.

4: NATO: 100 uçağımızhazır bekliyor dedi, ancak hiçbir askeri hareket yok.

5: Acaba bu kader çaresiz kalan Amerika ve batılı ülkeler bunu hiç düşündüler mi? Bunu gören ve böylece daha çok cesaret alan Rusya’yı bundan sonraki hareketlerinde nasıl durduracaklar?

Amerika ve batılı ülkeler, Daha doğrusu hemen hiçbir şey yapmadı veya yapamadı.

En büyük yanlışı ve en büyük kaybıUkraynayaşadı ve yaşayacak:

1: Tüm bu olaylar Ukraynatoprağında olduğundan tüm yıkım da burada olmaktadır. Ekonomik kayıp, alt yapı kayı, can kaybı……. Gibi kayıplar hep Ukrayna’da olacak.

2: Ukrayna istiklaline kavuştuğunda 1900 nükleer başlığı ve birçok bombardıman uçakları vardı. Ancak Amerika ve İngiltere güvencesi ile bunları Budapeşte protokol ile 1994 tarihinde teslim etti. Amerika ve İngiltere güvencesi ile ve herhangi bir durumda seni koruruz protokol ile bunları teslim etti ancak şimdi o güvencelerden hiçbir haber yok.

3: NATO biz seni destekleriz, koruruz dedi ilk NATO’ya baş vuruşunda Kirim gitti ve şimdi tümülke gidiyor

Rusya nerede duracak?

1:Donetsk ve Luhansk istiklalini tanıdı oraya askeri birlikler ve üsler kuracak sıra Harkov’da

2: Kyıve’e doğru ve çevresinde askeri hareket, Odesa’ya doğru askeri baskınlar, yaparak Kyıv’dekı hükûmeti düşürmeye zorlayacak veya baskı sonucu halk hareketine neden olarak hükûmetin düşürmesine nede olarak bu işi bitirecek.

3: TümUkrayna işgali gibi bir niyeti olacağınısanmıyorum

Burada Türkiye durumu:

Tarafsız kalmaya çalışması en iyi bir yaklaşım ancak bazı dönemlerde bu çok kolay olmayabilir ancak her ne kader zor olsa datarafsız olma en iyi yol. Türkiye bunun içinde çok güzel A,B,C planlarıyapması gerekir yoksa günübirlik politikalarla bu zor durumdaki Türkiye ekonomisinde bu olayda daha tahribatı çok etkiler yapacak.

Sonuç: 1: Türkiye kesinlikle burada tarafsız kalacak yoksa hem kısa dönemde hem daha çok uzun dönemde kaybeden olacak.

2: Bu olaydan ders çıkararak tüm kararlar kendi başkentinde kendi gücün ve halkına güvenerek alacaksın. Dış güçlere güvenerek yola çıkarsan ülkeni dahi kayıp edersin.

3: Ukraynahalkı milliyetçi bir halk. Rusya tümUkrayna’yı kısa dönemde işgal edebilir ancak uzun dönemde kayıp eden taraf olacak.

4: Batılı ülkelerin ve Amerikan’ın bu kader çaresizliği gören Rusya’yı bundan sonra kim engelleyecek?

Ali Haydar

24.02.2022