Gebeliğin 32. Haftasına geldiniz doğum yaklaştıkça heyecanınız da artmaktadır. Biraz daha sabır edin küçük bebeğinize kavuşmak için az bir zamanınız kaldı. Bu dönemde amniyotik sıvının seviyesi en yüksek miktarına çıkmış bulunmaktadır. Ayrıca 32 haftalık gebelik döneminde bebeğin hacmi arttığından yani büyüdüğünden rahim içinde hareket edecek alanı da azalmış durumdadır. Geçen haftalara nazaran bu hafta bebeğinizin hareketleri daha az olabilir ama güçlü ve kuvvetli hareketleri bulunur. Gebelik süreci hem anne hem de baba için zorlu ve keyifli bir dönem olsa da bebek için de önemli bir dönemdir. Hafta hafta gelişen bir fetüs içerisindeki bebeğin günden güne büyümesi ve hareketlenmesi anne için de oldukça değişik duyguları tetiklemektedir. 32. haftada artık bebeğin genel olarak kaşları ve tırnakları tamamen çıkmıştır ve saçları belirginleşmeye başlamıştır. Bebeğin büyümesi de neredeyse tamamlanacaktır. Ayrıca bu haftalarda bebekte cilt renginde açılmalar başlar ve kırmızılıktan daha açık bir renge dönüşecektir. Bebeğin göz bebekleri de ışığa daha duyarlı bir hale gelerek dış dünyaya hazırlık başlamış olacaktır. 32. haftadaki bebekler geçen haftalara göre nispeten daha az gelişme göstermelerine karşın fiziksel olarak daha belirgin bir hale gelerek bebeğin kilosunun bu dönemde yaklaşık olarak 1800 gram, bebeğin boyunun da 42 cm civarlarında olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bu haftalarda yapılan ultrason ve diğer görüntülemeler daha önce düşük ve ölü doğum gibi sorunlar yaşamış anne adayları için oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde bilhassa bebekte karşılaşılabilecek olan anormallikler daha net bir şekilde görülmektedir. Bebeğinizin cildinin alt kısmındaki yağlar artmaya devam eder bu nedenle artık bebeğinizin cildi kırışık değil daha düzgün görünmektedir. Artık el tırnaklarına baktığımızda tırnak yataklarını doldurmuş bir biçimdedir. Bu dönemlerde artık bebeğinizin bağışıklık sistemi de gelişmeye başladı. Yani bunun anlamı az seviyede de olsa enfeksiyonlara karşı savaşabilir anlamındadır.

32. Haftada Anne Adayı
Bu dönemde artık anne eskisi kadar rahat ve çok hareket edememektedir. Çünkü anne karnındaki bebek tüm karın boşluklarını doldurmuş durumdadır. Annenin uyku düzeni genel anlamda bozulur. Nedeni ise bebek artık çok fazla hareket etmeye başlar. Öte yandan ne kadar sıklıkla hareket ettiği o kadar çok sağlıklı olduğunun göstergesidir. Ayrıca bu süreçte yalancı kasılmalar çok sık sizi yoklayacağı için anne adayı artık doğum için hazırlıklara muhakkak başlamalıdır ve hatta çoktan hazır olmalıdır. Düzenli şekilde doktor tavsiyelerine bağlı olmak kaydıyla egzersiz ve yürüyüşler genelde anne adaylarına verilen tavsiyelerdendir. Anne adayı için artık geri sayım başlarken doğuma yaklaşıldığının sinyalleri de yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte baba adayına da büyük sorumluluklar düşerken eşine destek ve motivasyon sağlaması gerekirken ayrıca bu haftadan itibaren özellikle cinsellik konusunda dikkatli olunmalı ve doktor kontrollerinde kesinlikle aksama olmamalıdır. Çünkü doktorunuzun vereceği tavsiyeler hem anne hem de bebek için en doğru çözümler olacaktır.

32 haftalık gebelikte cinsel ilişki
Gebelikte doktorunuz cinsel ilişkiyi yasaklamamışsa son aya kadar yaşayabilirsiniz. Bazı gebeliklerde örneğin düşük riski, daha önceden düşük yapmışlarda, çoğul gebeliklerde ve iri bebek olması durumunda cinsel ilişki gebeliği takip eden doktor tarafından yasaklanabilir. Ancak normal gebeliklerde uygun olan hamilelikte cinsel ilişki pozisyonları kullanılarak son aya kadar ilişkiye girilebilir.

Küçük Bilgi NST Nedir?
NST gebeliğin 28. Haftasından sonra yapılmaktadır çünkü 28. Haftaya kadar bebeğin gelişimi bu test için yeterli değildir. Prob olarak adlandırılan iki adet uç bulunmakta anne adayının karnına bu uçlar yerleştirilir, uçlardan birisi bebeğin kalp atım hızlarını diğeri ise anne adayının rahim kasılmalarını kayıt ederek kağıt üzerine aktarılmasını sağlar. Bu test esnasında anne adayının tok olması gerekmektedir. Yaklaşık olarak 20-30 dakika sürmektedir. Kaynak : https://gebelikse.com/