Ülkemiz primer sezaryen ve mükerrer sezaryen oranı ile üyesi olduğumuz OECD (Avrupa Ekonomik İşbirliği Ve Kalkınma Teşkilatı) üyeleri arasında maalesef ilk sırayı aldığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Dünya Sağlık Örgütü zorunlu gerçekler çerçevesinde ideal primer sezaryen oranını %15 olarak belirlendiğini ifade etti.
Sezaryen doğumun sadece acil durumlarda yapılabilecek hayat kurtarma ameliyatı olduğunu ifade eden Dr. Rahim Ünlübay, “Şüphesiz ki sezaryen doğum endikasyonu kararını kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimlerimiz tarafından verilmesi gerektiği, anne adayının sadece kendi tercihine bağlı olarak bu ameliyatın yapılamayacağının bilinmesi, özellikle ilk doğumu gerçekleştirecek olan anne adaylarının takipte olduğu hekimine hiçbir endikasyon yok iken sezaryen doğum konusunda ısrarcı ve yönlendirici olmamaları gerektiğini ifade etti.
Anne adaylarına istemeleri halinde normal doğum ve sezaryen ameliyatı hakkında Sağlık Müdürlüğü tarafından gerekli eğitimin ve bilinçlendirmenin yapıldığını belirten Ünlübay, isteğe bağlı sezaryen ile kararlılıkla mücadelenin devam edeceğini ifade etti.
İlimizde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarında görev yapan ve primer sezaryen oranı düşük olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Işıkyaş ve doğum travayını başarılı bir şekilde takip eden Ebe Birgül Şahin ve Kamile Kılınç'a teşekkür belgeleri takdim edildi.