Çocukluktan yetişkinliğe geçişte büyümenin en hızlı gerçekleştiği 12-18 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde bedenen, ruhen ve sosyal açıdan pek çok değişiklik görüldüğünü söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Saime Nur Kaya, ergenlik döneminde beslenmenin önemini anlattı.

Ergenlik Döneminde Beslenmenin Önemi

Bireyin sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi ve davranışı ilk olarak aile içinde gelişir. Daha sonra okul yıllarının başlaması ve kendine ait bir sosyal hayata adım atan bireyde bu davranış öğretmen ve akranların etkisiyle şekillenerek son halini alır.

Yapılan araştırmalar ilk okul yıllarında ve ergenlik döneminde kazanılan beslenme alışkanlıklarının pek çoğunun hayat boyu bizimle beraber geldiğini göstermektedir. Okul yıllarında enerji ve besin öğelerinin yetersiz alımı büyüme ve gelişmeyi ayrıca okul başarısını olumsuz etkilemektedir.

Üstelik dengesiz beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite yetişkinlik döneminde karşılaşılabilecek obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kanser gibi birçok kronik hastalık için de zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden toplumsal bilinç artırılmalı ve ergenlik dönemindeki bireylerin büyüme ve gelişmesi yakından takip edilmelidir.

Ergen bireylerin ileride sağlıklı yetişkinler olabilmeleri için dengeli beslenmeyi öğrenmeleri öncelikli şartlardan biridir ve bu konuda ebeveynlerin rolü oldukça büyüktür. Sofra hazırlanırken çocuğun da yardım etmesi sağlanmalı, bu şekilde besinleri ve besin gruplarını yakından tanımasına imkan verilmelidir.

Ayrıca okul dışındaki beslenmesi planlanırken tüm öğünlerde 4 besin grubundan da faydalanması sağlanmalıdır. (et grubu, süt grubu, sebze-meyve grubu, tahıl grubu). Bu dönemde ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de ergen bireylerin yeme bozukluğu davranışı geliştirmeye daha yatkın olmalarıdır.

Özellikle gençliğin ilk yıllarına adım atan kız çocuklarında beğenilme ve kabul görme kaygısı ile anoreksiyanervosa, bulimianervosa gibi yeme bozuklukları baş gösterebilmektedir. Bu sebeple ergen bireylerin beslenme davranışları iyi gözlemlenmeli ve gerekli durumlarda uzmanlardan yardım almaktan çekinilmemelidir.

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ BİREYLERE YÖNELİK BESLENME TAVSİYELERİ

  • Ergenlerde protein, kalsiyum, B ve C vitaminlerinin yoğun olduğu besinlerin tüketilmesi önemlidir.
  • Kahvaltı öğünü kesinlikle yapılmalıdır. Kahvaltı protein içeren gıdalarla hazırlanmalıdır. (Süt, yumurta, peynir vb.)
  • Ana öğünler atlanmamalı, ara öğünlerde meyve, kuruyemiş gibi yiyecekler tüketilmelidir.
  • Aşırı yağlı ve tuzlu gıdalar tüketilmemelidir.
  • Şekerli ve asitli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Okul kantininden yemek yeme alışkanlığı bıraktırılmalıdır.
  • Kendi hazırladığı sağlıklı ara öğünleri yanında taşıma alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Azar azar sık sık beslenilmelidir.
  • Haftada 2-3 kere kuru baklagil ve deniz ürünlerinin tüketilmesine önem verilmelidir.
  • Sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Ayrıca sağlıklı yetişkinler olabilmeleri için fiziksel olarak aktif olmaları özendirilmelidir.

Daha fazla bilgi ve danışma için Diyetisyen Saime Nur Kaya Beslenme ve Diyet Kliniği’ne mutlaka uğramalısınız.

Diyetisyen Saime Nur KAYA'nın Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi 

Telefon: 0530 016 65 95

E-Posta: [email protected]

Adres: Yeni Kayseri Cd. Okul Sk. Arzum Apt.  No: 36/3 ( Şekerci Kuruyemiş Üzeri ) Nevşehir