Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi, rahim ağzı ve rahim boşluğunun gözlemlenmesidir. Histereskop, histeroskopi işlemini gerçekleştirirken kullanılan aletin ismidir. Kısırlık sebeplerinin tespit edilmesi, anormal vajinal kanamaların sebeplerinin bulunması veya diğer sorunların tanı alması amacıyla ile uygulanan histeroskopi, tedavi amaçlı da uygulanabilir. Histeroskopi yaygın olarak şu alanlarda kullanılır: • Rahim içindeki bölmeler çıkarılır,
 • Yapışıklıklar giderilir,
 • Polipler çıkarılır,
 • Tüp bebek başarısızlık sebepleri tespit edilir,
 • Miyomlar alınabilir.
 Rahim içinde meydana gelen yapışıklıklar yani lezyonlar; kısırlığın en büyük sebebidir. Bu sebeple de tüp bebek tedavisinde uygulanan histereskopi çalışmaları, tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmaktadır. Histereskopi kürtaj işlemlerinden sonra adet kanamaların kesilmesi ya da belirgin olarak adet kanamaların azalması durumunda da uygulanmaktadır.

Laparoskopi Nedir?
Laparoskopi, karın içinin gözlemlenmesi amacıyla uygulanan cerrahi bir işlemdir. Karından yapılan küçük bir kesi ile karın içine optik cihazlar yerleştirilir. Karın içinin aydınlatılmasını sağlayarak; rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık ya da sorunlar direkt olarak gözlemlenir. Bu aşamada gerekli ise 3-5 mm’lik kesiler açılar ve tedavi de gerçekleşebilir. Laparoskopi genel cerrahi ile ilgili tedavilerde ve farklı cerrahi branşlarda uygulanabilmektedir. Laparoskopi işlemi, tüp bebek tedavisinde uygun hastalarda uygulandığında tüp bebek tedavi şansı artmaktadır. Kanser operasyonları dahil farklı cerrahi branşlarda da uygulanan laparoskopi yaygın olarak kısırlık sorunu yaşayan çiftlere uygulanmaktadır. Kısırlığa yol açan faktörlerin tespit ve gerekli durumlarda tedavisi sayesinde kısırlık sorunu çözülebilmektedir. Bazı hastalarda ise laparoskopiden sonra gebelik tüp bebek tedavisinde ihtiyaç kalmadan kendiliğinden oluşmaktadır. Kullanılan ilaç sayesinde hafif yapışıklıklar açılmaktadır. Bununla beraber ilaç içerisindeki maddeler kısırlığa yol açan bakterilerin ölmesini sağlamakta ve gebelik gerçekleşebilmektedir. Daha fazla bilgi ve soru için, http://www.centrumtupbebek.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.