Kolesterol Seviyesi Yüksek Bireylerde Beslenme Nasıl Olmalı? Kolesterol Nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Saime Nur Kaya, Kolesterol konusunda önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kolesterol bireylerin kanında bulanan ayrıca karaciğer dahil olmak üzere bütün hücreler tarafından üretilen bir yağdır. Hücre zarının, bazı hormonların ve D vitamininin yapısına katılır. Bu yüzden vücudun belli bir miktarda kolesterole ihtiyacı vardır.

LDL Kolesterol Nedir?

Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL, bir kolesterol türüdür ve çok yüksek seviyelerde olduğunda atardamar duvarlarında birikip organlardaki kan akışı düzenini bozabilir.

HDL Kolesterol Nedir?

Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün görevi LDL kolesterolün vücuttan atılmak üzere karaciğere geri dönmesine yardımcı olmaktır.

Yüksek Kolesterol Seviyelerinin Sebebi Nedir?

Yüksek kolesterol seviyeleri genetik sebeplerden kaynaklanıyor olabilmesinin yanı sıra genellikle düzeltilebilir kötü yaşam tarzının getirmiş olduğu nedenlerden biridir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
•    Yeteri kadar aktif olmamak, egzersiz yapmamak.
•    Kötü beslenmek, paketli gıdalardaki trans yağ asitlerine fazlaca maruz kalmak ve hayvansal besinleri olması gerekenden çok daha fazla tüketmek.
•    Sigara kullanımı
•    Obezite
Düzenli bir diyet ve yaşam biçimi haline getirilmiş egzersiz ile birlikte çoğunlukla bu seviyeleri düşürmek mümkündür.
Bu Bireylerin Beslenmelerinde Dikkat Etmeleri Gereken Hususlar Şu Şekilde Sıralanabilir;
    Meyve, sebze ve tam tahıl ürünleri gibi posa içeriği yüksek besinler günlük beslenmeye dahil edilmelidir.
    Yemeklerde temel yağ olarak tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçekyağı gibi bitkisel yağlar kullanılmalıdır.
    Ceviz ve badem gibi Omega3 kaynağı besinler düzenli olarak tüketilmelidir.
    Kurubaklagillere beslenme örüntüsünde daha çok yer verilmelidir.
    Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalı, et tüketileceği zaman beyaz etler tercih edilmelidir.
    Kırmızı et tüketileceği zaman etlerdeki görünür yağlar alınmalı ve etler ekstra yağ kullanmadan pişirilmelidir.
    Kızartma yöntemi ile pişirilmiş yemekler yerine haşlama, fırınlama, ızgara ve buğulama gibi daha sağlıklı yöntemler kullanılmalıdır.
    Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri yarım yağlı tüketilmelidir.
    Çok fazla tuz tüketen bireyler bu miktarı düşürmelidir.
    Alkol ve sigara tüketiminden uzak durulmalıdır.

Ayrıca fazla kilolardan kurtulmak ve haftada 3-4 gün en az 1 saatlik egzersizler yapmak da bireylerin kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için çok önemlidir. Klinik araştırmaların sonuçları,kolesterol seviyelerinin düşürülmesinin koroner kalp hastalığı riskini de azalttığını göstermektedir. Kolesteroldeki %1 düşüşün hastalık riskini %2 düşürdüğü hesaplanmıştır.