Miyom nedir?

, üreme çağındaki kadınların %40’ında görülen iyi huylu tümörlerdir. Miyom, östrojen hormonu ile beraber büyüme eğilimi göstermektedir. Bu sebeple de ergenlik döneminde ve gebelik sürecinde büyüme yapabilir. Gebelik döneminde miyom, yerleştiği alana ve büyüklüğüne göre erken doğum, düşük riski ve diğer sorunlara yol açabilmektedir. Miyom, bazı hastalarda kısırlığa varabilen ciddi belirtilere yol açsa da bazı kadınlarda herhangi bir belirtiye yol açmaz ve jinekolojik muayenede tesadüfen tanı alır. Miyom, şayet belirli bir boyutu geçmemişse ve kadında herhangi bir belirtiye yol açmıyorsa yakından takibi yeterlidir. Yapılan takip ve kontrollerde miyomun büyüme yapıp yapmadığı tespit edilmektedir. Büyüme fark edilen miyomun tedavisine başlanmaktadır. Ancak miyom belirli bir boyutu aşmış ise cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Miyom, genellikle laparoskopik olarak çıkarılmaktadır. Bu aşamada kadının yaşı ve çocuk istemi olup olmaması önemlidir.



Çikolata kisti nedir?

, kadınlarda yaygın olarak bir başka sorundur. Kansere dönüşmeyen çikolata kisti yapıları, çocuk sahibi olamamaya yol açabilmektedir. Bununla beraber, çikolata kisti sorunu olan kadınlarda adet dönemlerinde şiddet sancılar sebebiyle hayat kalitesinde düşme gözlemlenmektedir. Çikolata kisti belirtilerinden bazıları ise: • Adet döneminde yaşanan burun kanamaları,
 • Adet döneminde ağrı kesicilerle geçmeyen adet sancıları,
 • Vücutta morlukların oluşması,
 • İshal ya da kabızlık,
 • Cinsel ilişkisi sırasında ağrı,
 • Pelvik ağrılar olarak sayılabilir.
 Çikolata kistinin kesin tedavisi cerrahidir. Cerrahi yöntemle çikolata kisti çıkarılır. Ancak bu tedavi yönteminden sonra kadında yeniden çikolata kisti görülebilmektedir. Bu sebeple de uzun vadede kesin tedavisi zordur. Kısırlık sorununa yol açan çikolata kisti için uygun tedavi yöntemi belirlenir ve daha sonra tüp bebek tedavi yöntemlerine başvurulur. Daha fazla bilgi ve soru için, adresini ziyaret edebilirsiniz.