Saçlar hem kadınların hem de erkeklerin en önemli aksesuarlarındandır. Saçlar, bakımlı olmanın bir göstergesidir ve dış görünüşümüzü şekillendiren en önemli unsurlardandır. Dolayısıyla saç bakımına da dikkat etmek gerekir. Saçlara uygulanan ürünler, tüketilen besinler, çevrenin etkisi zamanla saçları yıpratır. Bu yüzden saç bakımı konusunda daha dikkatli olmak gerekir. Özenilmemiş ve bakımsız görünen saçlar insanlar üzerinde olumsuz etki yaratır. Bu da kişinin kendine olan güvenin yitirmesine ve günlük rutinlerinde kendini mutlu hissetmemesine yol açar. Bu yüzden biraz zaman ayırarak yapmak hem kişiyi motive eder hem de saçlarının daha güzel olmasına yardımcı olur. Saç bakımı yaparken, saçların beslenmesi için tüketilen besinlere dikkat edilmeli, sonrasında saç bakım ürünleri ile nemlendirme ve beslenmesi için badem yağı, jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı gibi ürünler kullanılarak saçların güçlenmesine katkı sağlanabilir. Saç bakımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:



Saçları Çok Sık Yıkamamak

Saçları günde en fazla bir defa yıkanmalıdır hatta mümkün olduğunca gün aşırı yıkanmalıdır. Saçların kendi ürettiği yağı kaybetmek saçların kurumasına, elektriklenmesi ve zor şekil almasına neden olur. Bu yüzden yağlı saçlar bile arada saç yıkama sıklığını azaltmalıdır.



Saçları Ilık Su ile Yıkamak

Çok sıcak ve çok soğuk su ile saçları yıkamak saçların yıpranmasına, saçta bulunan nemin kaybolmasına neden olur. Aynı zamanda saçların çabuk kırılmasını ve bakımsız görünmesinde etkilidir. Bu yüzden ılık su ile saçlar yıkanmalı, aşırı sıcak sudan kaçınılmalıdır.



Saçları Kuruturken Çok Sıcak Hava Kullanmamak

Kış aylarında özellikle saçları kurutmaya özen gösterilir. Çok sıcak ve birikimli hava ile doğrudan saçlara temas edildiğinde uygulanan bakım işlemleri yetersiz kalabilir. Saçlar nemini kaybeder ve elektriklenmeye yol açar. Bu yüzde saç kurutma makinelerinin uçlarının daha geniş ve havanın ılık olmasına dikkat edilmelidir. Isı geniş alana yayıldığından saçlar daha az etkilenecek ve nemin saçta kalması sağlanacaktır. Yaz aylarında ise saçları kurutmak yerine doğal haline bırakmak saç derisini ve yapısını rahatlatacaktır.



Saç Bakım Ürünlerini Bilinçli Kullanmak

Bazı günler saçlar şekle girmekte zorlanabilir. Bu durumda saç köpükleri, jöle, spreyler kullanmak kurtarıcı görülebilir. Böyle ürünleri bilinçsiz ve sürekli kullanmak saçların yıpranmasına ve dökülmesine neden olur. Genellikle saçları nemlendirip şekil vermek hem beslenmesini hem de saçların daha az zarar görmesine neden olur. Ayrıca saç tipine göre saç yağları, serumları kullanmak gerekir. Saç tipine uygun ürünler kullanılmadığı takdirde saç derisi ve yapısında değişmeler meydana gelir.



Saçları Çok Sıkı Toplamamak

Saçlarını toplamayı sevenler genellikle sıkı topuz ya da atkuyruğu gibi saç modelleri yapıyorsa saç derilerinin hava almalarını engelliyor. Bu durum saç dökülmesine neden olur. Saç kıllarının zarar görmesi dökülmeyi tetikleyen unsurlar arasındadır.



Beslenmeye Dikkat Etmek

Saçları sadece dış faktörlere karşı korumak yetersiz kalacaktır. Bol su tüketimi ve beslenme saçların yapısını etkileyen en önemli ölçütlerdendir. Özellikle B ve D vitaminleri eksik olduğunda saç dökülmesi artar ve saçlar güçsüz kalır. Bu durumlarda ek vitamin takviyeleri almak ya da beslenmeye dikkat etmek gerekir.



Saç bakımında dikkat edilmesi gerekenleri özetlemek gerekirse saç yıkama, saç bakımı ve beslenme aşamalarından oluşur. Bunlara dikkat edilmediği takdirde saçlar kırılıp dökülmeye başlar ve bakımsız görünür. Çevresel etkenler ve bilinçsizce saç bakım ürünleri kullanmak da saçlara zarar verir. Mümkün olduğu kadarıyla saçlar doğal haliyle kullanılmalı ve saç serumları ile rutin bakımlar yapılmalıdır.

Saç bakımı ile ilgili daha fazla bilgi için adresini ziyaret edebilirsiniz.