Sağlık; ruhi, bedeni ve sosyal olarak problem olmaması halidir. Ancak COVID-19 döneminde insan sağlığı risk altındadır. İnsanlık; önce sosyal olarak kendini kısıtlamış; elinin ve bedeninin dokunduğu yerlere azami dikkat etmiş; tüm bu zorunlu tedbirler insanlığı psikolojik olarak yeni yeni kısıtlamalara sevk etmiştir. Bayramlarını dahi, dini ve milli değerlerine göre kutlayamamıştır. Çünkü; sağlığın telafisi kimi zaman mümkün olamamakta; sonuç vefat ile sonuçlanabilmektedir.

Tüm bunlara rağmen, toplum sağlığını riske eden, duyarsız kişiler hala toplumda, virüsün bulaş hızını artırmak için maskesiz olarak kalabalık ortamlarda, her kusurlu davranışı yapmaktadır. Kuralsızlıkta sınır tanımayan bu kişiler, ellerini vicdanlarına koyarak düşünmelidir.  

Mevlâna; Akıl, sonradan ah çekmek için değil, önceden düşünüp tedbir almak içindir; diyerek konuyu ne de güzel özetlemiştir.

Düşünen, sosyal bir canlı olarak yaratılmış olan insan, hem kendi hem de toplumun sağlığını düşünmek zorundadır. Kendisinin, annesinin babasının, çocuğunun, kardeşinin, akrabasının, arkadaşının, diğer insanların sağlığını tehlikeye sokabilecek hal ve hareketlerden uzak durmalıdır.

Mart 2020 ortalarından itibaren;

-evde zorunlu kalınması,

-işyerlerinin açılamaması,

-okulların zorunlu kapalı kalması,

-sağlık ve kolluk kuvvetlerinin kendi sağlıklarını riske ederek görev yapması vb.

bunlar unutulmuş görünmektedir.

Şimdi Ağustos ayındayız, aşı çalışmaları hala devam etmektedir ve 1 ay sonra yaz mevsimi sona erecektir. Bu kalan kısa sürede elden geldiğince virüs vakaları azaltılmalıdır. Çünkü; sonbahar ve kış mevsimlerinde hayat, açık havada değil kapalı ortamlarda geçmeye başlayacaktır. Mevsimsel virüs kökenli grip vakalarının yanında birde COVID-19 virüsü, tüm dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizde de hala pusuda beklemektedir.

Eğer insanlık, toplumda yaşamanın gerektirdiği sorumluluk bilinciyle davranmazsa yine;

-vefat sayıları artacak,

-yaşa bağlı koruma tedbirleri alınacak,

-hafta sonları kısıtlamalar kaçınılmaz olacak vs.

daha önce yaşanılan durumlar tekerrür edecektir.

Toplumsal hayatta; hiç kimsenin, kendi zevki sefası için, toplumun sağlığını bozmaya hakkı yoktur. Kontrollü sosyal hayatın gerektirdiği; Temizliğe / Maskeye / Mesafeye dikkat etmek insani bir görevdir.

-Toplumsal Farkındalık-