Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan "Türkiye Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" ve "10. Kalkınma Planı Sağlıklı Yaşam ve Hareketli Programı" kapsamında yapılması öngörülen Türkiye  Sağlık  Taraması  ve  Beslenme  Çalışmasının 2017 yılında tekrarlanması planlanmış ve uygulamaya geçildi.
Konuyla ilgili Nevşehir Halk Sağlığı müdürlüğünden yapılan açıklamada; Bu çalışma ile ülkemizde toplumun beslenme ile ilgili bilgi tutum ve alışkanlıkları ile fiziksel aktivite düzeyinin saptanmasının yanında, beslenmeye dayalı birçok hastalığa ilişkin tüm ülkeyi temsil edecek bilimsel nitelikli ve güncel verilerin sağlanması, bundan sonra geliştirilecek genel toplum sağlığına, her bir risk etmeninin önlenmesine yönelik plan ve politikalara yön verilmesi, var olan politikaların izlenmesi ve güncelleştirilmesi hedeflenmekte. 
"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)"  tarafından Türkiye genelinde 24.000 kişi örneklem olarak belirlenmiştir. Bu çalışma tüm ülke düzeyinde 15 yaş üzeri bireylerde 18 Eylül-31
Aralık 2017 tarihleri arasında uygulanacaktır. İlimizde 90 kişi seçilmiş olup örnekleme belirlenen ve araştırmaya katılmayı kabul eden vatandaşlarımız Aile Sağlığı Merkezlerine davet edilmektedir. Gelen katılımcılara, genel bir anket formu, 24 Saatlik Besin Tüketim Formu, antropometrik ölçüm ve kan tahlili yapılıp sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi ile gerçekleştirilecek.