SESSİZ BİR ARAŞTIRMACI; HASAN ŞAHİN

Dr. Faruk GÜÇLÜ

Hasan Şahin, Hacıbektaş’ın Kırşehir’e bağlı olduğu, 1943 yılında Hasanlar Köyü’nde dünyaya geldi. Ünlü siyasetçi Osman Bölükbaşı’nın da akrabasıdır.

Kendisini , Avanos’lu Selahattin’in, Ankara’da yaşayan oğluyla birlikte ziyaretime gelmesi sebebiyle tanıma fırsatı buldum. Nevşehir’de Yetişenler isimli kitabım eline geçmiş kitaba bazı ilaveler yapılması gerektiği konusunda görüş bildirmişti.

Uzun süre o zamanki adıyla İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda çalışmış ve oradan emekli olmuştu. Nevşehir yöresi türküleri O’nun hobisiydi. Tüm türküleri öyküleri ile birlikte derleme çabası içindeydi.

Arada sıra da ziyaretime gelip sohbet ederdik. Daha sonra gelmez oldu. Merak ettim, Avukat olan kızını aradım kendisinden “Babamı 2020 Ocak ayında kaybettik” cevabını alınca adeta şoke olmuştum.

Elle yazdığı “Geçmişten Bugüne Nevşehir” konulu ciddi bir araştırması vardı. Onu bastırmak istiyordu. Nevşehir Valiliğine ve Nevşehir Belediyesine başvurduk ama sonuç alamadık. En son elle yazdığı araştırmaları “ Nevşehir’de bir arkadaşa teslim ettiğini, O’nun da bir dizgiciye dizdirmeye çalıştığını” söylemişti. O araştırması henüz yayınlanmadı. Ne aşamada kimde bilemiyorum. Nevşehir konusunda çok ciddi bir çalışmaydı.

Karacakurd Aşiretine mensup ailesinden bazı ailelerin zorla diğer akrabalarından ayrılarak Nevşehir’e yerleştirilmiş olmaları da şikayet ettiği konular arasında idi.

Hasan Şahin’in çeşitli dergilerde yayınlanan makaleleri, Nevşehirli yerel sanatçılara adet antikacılardan topladığı taş plak koleksiyonu vardı. Yayınlanmış üç tane de kitabı bulunuyor. Son derece kibar ve mütevazi insan Hasan Şahin’i tam verimli çağında kaybettik. Mekanı cennet olsun.

Kitapları; Geçmişten Günümüze Hacıbektaş ve Köyleri,

Geçmişten Günümüze Mucur ve Köyleri

Geçmişten Günümüze Kırşehir.