SİNESONLU RESSAM MUSTAFA PEKER

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Mustafa Peker 1935 yılında eski adı Sinesos olan Ürgüp’e bağlı Mustafapaşa Kasabası’nda dünyaya gelmiştir. İlkokulu köyünde tamamlayan Peker,1947/1952 yılları arasında Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü’nü daha sonra 1957/1960 yıllar arasında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünü bitirmiştir. Öğrenci iken okulda açılan yarışmada birincilik kazanmıştır. 1952-1957 yılları arasında Şereflikoçhisar köylerinde öğretmenlik yapmıştır.


1960 ila 1981 yıllar arasında Rize ve Çorum öğretmen okullarında, İzmir - Bornova ortaokul ve liselerinde Resim-İş ve Sanat Tarihi öğretmenliği yapan Peker 1981 yılında emekli olmuştur.İzmir Sanatçılar Derneği’ne üye olup, grup sergilerinde yer alan Peker. DYO resim yarışmalarına katılmış, mansiyon ve iki kez Jüri Özel Onuru kazanmıştır.

1981 sonrası Almanya’ya giden Peker oradan geri dönmemiştir. 1981 - 2002 Önce Almanya’nın Augsburg kentinde, daha sonra Darmstadt’ta yaşamaya başlamıştır. Almanya’nın; Augsburg, Münih, Kempten, Ulm, Bonn, Berlin, Köln, Frankfurt, Hannover, Wiesbaden, Darmstadt, Hildesheim, Rüsselsheim, Lorsch, Rossdorf, Reinheim, Dieburg vb. şehirlerinde yüzün üstünde sergi açmıştır.

Hollanda’nın Den Haak, Fransa’nın Strasburg, Avusturya’nın Viyana kentlerinde kişisel sergilerini açmıştır. B.B.K gibi tanınmış Alman Sanatçılar Derneği üyeliğine kabul edilmiştir. Darmstadt, Reinheim, Rossdorf’daki sanatçı derneklerinin de üyesi olmuştur. Sanatçının yurtiçi ve dışındaki özel koleksiyonlarında, banka ve belediyelerde çok sayıda yapıtları bulunmaktadır.

1981’den bu yana ülkemizden uzak kalması sebebiyle ülkemiz sanat camiasında adı pek duyulmayan Peker ,aslında Avrupa ülkelerinde iyi tanınan Türk ressamlardan birisidir.Ülkemizde eserleri hakkında fazlaca yorumda yapılmamıştır.

Ressam Mustafa Peker’in eskizlerine, tablolarına bakıldığında bir tür Barthes teorilerinin pratiğe yansıması denilebilir. Peker, nesne ile resmi arasına bir ara durak, bir kod yerleştirmemiş. Belki de bu yüzden figüratif, soyut, kübist, dışavurumcu gibi farklı özellikler taşıyan resimleri var” İzge Günal 16.12.2020 İleri Haber

Lisede Mustafa Peker hocam beni keşfeden isim oldu. Beni manzara resimlerden çıkartarak daha çok toplumsal olayları resmetmeye yönlendirdi. Bir nevi yol gösterdi. Güzel sanatlara gitmeme vesilen olan kişi de kendisidir. Resim ile asıl buluşmam lisede gerçekleşti diyebilirim.”Ressam Mustafa Özkalp 29.02.2016 İlkses Gazetesi

Bayburt ve Ege Bölgesinde sergiler açan Peker “Anadolu’yu çizen ressam” olarak tanımlanmaktadır( 16.12.2013 Ege Ajans). 23-26 Mayıs 2017 tarihinde yapılan 1.Kapadokya Kültürel İmece Festivali’nde de eserleri sergilenmiştir.