AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa AÇIKGÖZ, AK Parti Grubu adına Gazi TBMM’de 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi Görüşmelerinde Kapadokya Alan Başkanlığı bütçesi adına Genel Kurulda yaptığı konuşmada şunları ifade etti;


“Sayın milletvekilleri,

Tabii her mevsimi ayrı güzel, yaratılanların en güzellerinden bir tanesi Kapadokya'mızın ilk baharı, yazı, kışı, sonbaharı gerçekten görülmeye değerdir. Tabii, Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasi liderliğinde Turizm Bakanımızın turizm vizyonuyla beraber, Nevşehirli hemşehrilerimizin turizme olan aşkı, sevdası, becerisiyle beraber her yılı, her günü dolu dolu geçiren bir yer elhamdülillah. Tabii, bu güzelliği bu yıl 4 milyon misafirimiz gördü ve bu balonlardan da gökyüzünden de bu muhteşem güzelliği 660 bin misafirimiz izledi.
 

Tabii, eşsiz güzelliğin korunması, güzelleştirilmesi, gelecek kuşaklara güvenle ulaştırılması için, hepimizin ortak sorumluluğundaki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde olan Kapadokya'yı kültürel ve turistik vizyonla beraber ileriye taşımak için Kapadokya Alan Başkanlığını kurduk. Tabii, Kapadokya Alan Başkanlığının getirdiği en önemli kolaylıklardan bir tanesi de çok başlılıktan, yerelde çözüm odaklı bir yapının oluşturulmasıdır. Bu gördüğünüz içerisinde Valiliğin, belediyelerimizin olduğu, kurulların da olduğu bir yapıdan yerelde tek başlı bir yapıyla birçok çözüme katkı sağlandı. Tabii, bu çok başlılığın içerisinde uzun süren, yıllara sâri konular başvurudan itibaren yirmi altı gün gibi kısa zamanda çözüme kavuşmuştur.

Kapadokya Alan Başkanlığı kurulduktan sonra 430 tane kaçak yapının yıkılması, sahada daha çok denetimin yapılması ve peribacalarının korunması gibi birçok önemli işe imza atmıştır. Kapadokya Alan Başkanlığı -bölgenin altyapı yatırımlarıyla birlikte- kamusal ihtiyaca çözüm getirmek amacıyla bugüne kadar 2.770 tane dosyayı gündemden düşürmüştür, konuya bağlamıştır. Kurulduğu günden itibaren kaçak yapılaşmayla ilgili mücadelesi devam Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından izinsiz ve aykırı yapıların çoğu yıkılmıştır ve onlara izin verilmemiştir.

Kapadokya Alan Başkanlığının diğer bir görevi de sportif faaliyetlerde... Burada gördüğümüz ATV, UTV ve ciplerin... Buradaki paydaşlarla ve kurumlarla beraber yeni parkurlar düzenlendi. At biniciliği, deve biniciliği gibi sportif faaliyetler de yeniden düzenlenerek hem sahada bir disiplin sağlandı hem de denetimlere ağırlık verilmiş oldu, dolayısıyla hem denetim hem de bir düzenleme getirilmiş oldu.

Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından bölgede oluşan kirliliğe de anında müdahale edildi. Gördüğünüz gibi, Ortahisar'a bağlı Zindankaya ve Aynalı Kilise gibi yerlerde yazılar mikrokumlama tekniğiyle düzenlenmiştir. Alan Başkanlığı sadece koruma ve kullanmaya değil, birçok projeye de imza attı. Bu sene ülkemizde 3'üncüsü düzenlenen Kapadokya Balon Festivali Temmuz 2022 yılında Göreme'de, Ağustos 2022 yılında Ürgüp'te olmak üzere 2 ayrı yerde 2 festival olarak düzenlendi. Bölgenin kültürel ve doğal güzelliğini öne çıkararak ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak ve dünyada sıcak hava balonunda Kapadokya'nın en önemli yerde olmasını sağlamak amacıyla Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından bu 2 festival birleştirilerek tek bir çatı altında yapılacak. Ve 7'den 70'e kadar da toplumun her kesiminin kültür ve sanatla buluşacağı tek bir festival hâlinde olacak. Bir özelliği de 2023 yılında "cumhuriyetimizin 100'üncü yılı" temasıyla bölgemize, Türkiye'ye katkı sağlayacak balon festivalini Alan Başkanlığımızın katkısıyla, inşallah, 2023'te hep beraber yapacağız.


Dünyanın en çok izlenen, Avrupa ülkelerinde yapılan ve büyük bir organizasyon olan bisiklet anıt yarışlarının bir ayağı da inşallah Kapadokya'da yapılacak. Tabii, Kapadokya'da Peribacalarının arasından, vadilerin arasından, kiliselerin arasından, Anadolu'nun o irfan köylerinin arasından geçen 313 kilometrelik bu muhteşem yarışı bir hayal edin arkadaşlar; Kapadokya'da bir bisiklet yarışını, Avrupa'nın gözbebeği olan yarışı, inşallah, bunu da hep beraber Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, liderliğinde; Turizm Bakanlığımızın, Çevre, Şehircilik Bakanlığımızın, Alan Başkanlığımızın önderliğinde bunu yapacağız. Burada hem Avrupalı misafirlerimizi konuk edeceğiz hem de yıllık 150 milyar avroluk bir bütçeden pay alacağız.


Tabii, görevi korumak, kollamak ve güzelleştirmek olan Alan Başkanlığımız bu destinasyon alanlarından Aşk Vadisi ve Güvercinlik Vadisi gibi birçok yerde 5 adet tescilli yapının restorasyonu, 5 adet çevre düzenlemesi ve 13 adet peribacası onarımı ile o muhteşem vadilerin ve peribacalarının ışıklandırmasını yapacaklar inşallah. Kapadokya Alan Başkanlığı 2023 bütçesinde bunları yapmakla beraber bölgenin birçok problemini çözmüş olacak arkadaşlar. Bunlar yapılan şeylerden bazıları. Kurumlarla beraber tüm gücümüzle ve kuvvetimizle Kapadokya için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.


Nevşehir; merkeziyle, şifalı sıcak sularıyla, Kozaklı'sıyla, Pir Hacı Bektaş Veli hazretlerinin ilçesi Hacıbektaş'ıyla, her bir ilçesiyle, her bir beldesiyle, her bir köyüyle farklı güzelliklere sahip ‘Sevdamız Nevşehir’.

Bu bütçe, Türkiye Yüzyılı'nın başlangıç bütçesidir. Bu millî ve yerli bütçe, aziz şehitlerimizin emaneti olan kutsal vatanımıza güç, teröriste ve terör sevicilerine zehir olacaktır Allah'ın izniyle. Bütçemiz hayırlara ve bereketlere vesile olsun. Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.”dedi.