Resmi ziyaret kapsamında Senegal’in başkenti Dakar’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu’na katıldı. 

Türkiye-Senegal İş Forumu toplantısına katılan AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz şu açıklamalarda bulundu; "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdogan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile birlikte katıldığımız #Türkiye-#Senegal İş Forumu’nda yaptığı konuşmalarında, “Türkiye için hem önemli bir ortak hem de değerli bir dost olan Senegal ile ilişkilerimizi geliştirmeye önem atfediyoruz.” dedi.
Çalışmalarımız hakkında da bilgiler arz ettiğimiz Cumhurbaşkanımız Sn Erdoğan, Türkiye için Afrika’da ekonomik, kültürel, dostane ilişkilerin önemine de vurgu yaptı.

“17 YILDA TARİHÎ REFORMLARA İMZA ATTIK”


İktidara geldiğimizde vatandaşlarımız yüksek faiz, yüksek enflasyon ve istikrarsız bir ekonominin cenderesi altında eziliyordu. İş adamlarımız bırakın birkaç yıllık planlar yapmayı birkaç ay sonrasını dahi kestiremiyordu. Böyle bir tablodan ülkemizi kurtarmakla kalmadık, aynı zamanda tarihimizin en büyük ekonomik sıçramasını gerçekleştirdik.

Türkiye’nin dünya ekonomisi sıralamasında, satın alma paritesine göre 18’incilikten 13’üncülüğe yükseldiğini bildiren Cumhurbaşkanımız Sn Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Millî gelirimizi 236 milyar dolardan 950 milyar dolarlara kadar çıkardık. İhracatımızı 36 milyar dolardan 181 milyar dolara taşıdık. Altyapı alanında 2003 yılında dünyada 39’uncu sırada iken bugün 9’uncu sıraya yükseldik. Şu an dünyadaki 10 önemli, dev altyapı projesinden 6’sı Türkiye’de bulunuyor.”

İstanbul Havalimanı’nın 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının geçen yıl hizmete açıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanımız Sn Erdoğan, “İstanbul Boğazı’na eş olacak son derece stratejik bir proje olan Kanal İstanbul’u hayata geçirmek için çalışıyoruz. Ayrıca son 17 yılda hızlı tren hatlarından havalimanlarına, tünellerden otoyollarına, köprülerden TürkAkım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’na kadar pek çok uluslararası büyük eseri hizmete aldık. Sağlıkta hem fiziki altyapı konusunda hem de tedavide cazibe merkezi olma yolunda ilerliyoruz” dedi.

Kısa süre önce Türkiye’nin küresel düzeyde markası hâline gelecek Türkiye’nin Otomobili’nin tanıtımının gerçekleştirildiğini anımsatan Cumhurbaşkanımız Sn Erdoğan, “Geleceğin teknolojisi ile üreteceğimiz bu otomobili, sadece vatandaşlarımızın değil, inşallah tüm insanlığın kullanımına sunacağız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanımız Sn Erdoğan, yurt içi ve yurt dışındaki yatırımlarda Türk firmalarının yanında olmayı, yeni iş birlikleri için iş dünyasını teşvik etmeyi sürdüreceklerini söyledi.