AK Parti Nevşehir Milletvekili Aday Adayı Avukat Mahmut Sami Uluer'e "TÜRKSOY Uluslararası Başarı Madalyası" takdim edildi.

Hocalı Katliamı Yıldönümü'nü Nevşehir Şehitliği'nde anmak ve çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere çeşitli Türk Devletleri'nden Nevşehir'e gelen Büyükelçi ve Temsilciler dün akşam da Lykia Lodge Otel'de düzenlenen programa katıldılar.
 
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Düsen Kaseinov buradaki programda Uluer'e madalya taktı. Uluslararası Bağımsız Gözlemci ve Sri Lanka Fahri Başkonsolosu olarak genç yaşına rağmen başarılı çalışmalara imza atan Avukat Mahmut Sami Uluer böylelikle yeni bir madalyanın da sahibi oldu. Madalya Takdim Töreni, Uluer'in  TÜRKSOY Genel Sekreteri Düzen Kaseinov ve Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbrahim Dzhunusov ile hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.
 
 
 TÜRKSOY HAKKINDA:
 
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan'ın Kültür Bakanları, 1992 yılında İstanbul ve Bakü’de bir araya gelerek kültürel işbirliği yapmayı kararlaştırdılar. 12 Temmuz 1993 tarihinde Almatı’da yaptıkları toplantıda da "TÜRKSOY’un Kuruluşu ve Faaliyet İlkeleri Hakkında Anlaşma”yı imzalamak suretiyle Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi’ni* (TÜRKSOY) kurdular.
 
Bu anlaşmayla oluşturulan TÜRKSOY teşkilatına daha sonra gözlemci üye ülke statüsüyle Rusya Federasyonu'na bağlı Altay Cumhuriyeti, Başkurdistan Cumhuriyeti, Hakas Cumhuriyeti, Saha (Yakut) Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti, Tıva Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyetine bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti katıldı.
 
TÜRKSOY, Türk dili konuşan ülkelerin kültür ve sanat alanlarında işbirliğini sağlayan, üye ülkelerin yönetimine, iç ve dış politikalarına karışmayan uluslararası bir teşkilattır.
 
TÜRKSOY teşkilatının ev sahibi ülkesi Türkiye Cumhuriyeti’dir. Resmi dili Türkçe, yönetim merkezi Ankara'da yerleşiktir.
 
Üye ve gözlemci üyeler çalışmalarda eşit haklara sahiptir. Teşkilatın uluslararası ilişkileri sadece Türk dilinin konuşulduğu coğrafyayla sınırlı değildir. TÜRKSOY, faaliyetlerinde ve uluslararası ilişkilerinde temel insan hak ve özgürlüklerinin korunmasını esas alan bütün resmi ve gayri resmi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Amaçları, görevleri ve çalışma alanları itibarıyla UNESCO ile örtüşen TÜRKSOY, kendi coğrafi alanında UNESCO işlevini yürütmektedir. Bu durum Türk dili konuşan ülkelerin milli dirilişine, devlet yapılanmasına ve demokratikleşme sürecine olanak vermektedir.
 
* Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 16-17 Ekim 2009 tarihlerinde düzenlenen 26. Dönem Toplantısında TÜRKSOY'un açılımı "Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı" olarak değiştirilmiştir.