Geçtiğimiz günlerde Ürgüp İlçe Merkezine 23 kilometre uzaklıkta bulunan ve volkanik bir arazi üzerine kurulu Şahinefendi Köyü yakınlarındaki Sobesos Antik Kenti kalıntılarını yerinde inceleyen CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan yaptığı açıklamasında; "Nevşehir Ürgüp ilçe merkezine bağlı Şahinefendi köyü yakınlarında rastlantı eseri bulunan Sobesos Antik Kenti gün yüzüne çıkartılarak Türkiye ve Kapadokya Turizmine kazandırılmalıdır." dedi.

Milletvekili Sarıaslan; "Bu kapsamda, Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kapadokya Bölgesi'ndeki Sobesos Antik Kentinin tamamının ortaya çıkartılması ve böylelikle Kapadokya turizmine kazandırılması hiç şüphesiz hem bölge halkına hem de Türkiye ekonomisine hatırı sayılır bir katma değer sağlayacaktır. Konu ile ilgili TBMM de verdiğimiz soru önergesinde İlgili Bakanlığa; 

1-    Sobesos Antik Kentinin tamamının gün yüzüne çıkartılması ve Kapadokya turizmine  kazandırılması için planlanmış bir kazı çalışmanız var mıdır?

2-    Sobesos Antik Kenti sınırlarının belirlenmesine yönelik planlanmış bir kazı çalışması var ise  bu çalışma ne zaman yapılacaktır?" diye sorduk.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98’inci ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96’ncı maddeleri uyarınca arz ederim.

Saygılarımla……/………/……..
 

Av. Faruk SARIASLAN 
Nevşehir Milletvekili


Nevşehir Ürgüp İlçe Merkezi'ne 23 kilometre uzaklıkta bulunan ve volkanik bir arazi üzerine kurulu olan Şahinefendi Köyü yakınlarındaki Sobesos Antik Kenti kalıntıları 2002 yılında bir rastlantı eseri bulunmuştur. Antik çağda Swa veya Swassa olan şehrin adı Roma ve Bizans döneminde Sobesos olarak bilinmektedir.

Nevşehir Müze Müdürlüğü tarafından 2002 – 2005 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonunda Sobesos Antik Kenti’ nin bazı bölümleri ortaya çıkartılmış, ancak kentin sınırları henüz tam olarak tespit edilmemiştir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kapadokya Bölgesi'ndeki Sobesos Antik Kentinin tamamının ortaya çıkartılması ve böylelikle Kapadokya turizmine kazandırılması hiç şüphesiz hem bölge halkına hem de Türkiye  ekonomisine hatırı sayılır bir katma değer sağlayacaktır.

Bu bağlamda,

1-    Sobesos Antik Kentinin tamamının gün yüzüne çıkartılması ve Kapadokya turizmine  kazandırılması için planlanmış bir kazı çalışmanız var mıdır?

2-    Sobesos Antik Kenti sınırlarının belirlenmesine yönelik planlanmış bir kazı çalışması var ise  bu çalışma ne zaman yapılacaktır?
 

Kapadokya'ya giden burayı görmeden dönüyor.

Sobesos Antik Kenti'nde Roma Dönemi'ne ait mozaikli toplantı salonu, hamam kompleksi, Erken Doğu Roma Dönemi'ne ait Şapel ve mezarlar bulunmaktadır. Özellikle hamam ve mozaikler muazzam.

Ürgüp/Nevşehir Şahinefendi Köyü