CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Nevşehir'in Ortahisar ve Göreme Beldesi Arasına Yapılmak İstenen yeni yol ve Ortahisar Beldemizin girişinde inşaatı devam eden Zipline Projesi hakkında TBMM’de açıklamalarda bulundu...

Ortahisar /Göreme arasına yapılmak istenen yol Kapadokya’ya ihanettir.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Nevşehir'in Ortahisar İlçesi'ndeki yol yapımını eleştiren CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti;

"Mevcut Kapadokya Alan Yönetimi Başkanlığı, Alan Yönetimi sınırları çerçevesinde,  bilimsel sit irdelemesinin yapıldığı söz konusu sınırlar içerisinde  analiz, etüt ve sentez esaslı üst ölçekli plan kararlarını daha kararlaştırılmadı. Buna esas analiz süreçlerinin devam ettiği bu süreçte jeopark alanından çift şeritli ve devamında peri bacalarına ve tescilli anıtsal varlıklara yakınlığı sebebiyetiyle bahsi geçen yolun açılmasının yakınındaki kültür varlıklarında meydana getirebileceği zararın öngörüsünde bulunmadan, sadece bir belediye başkanının isteği doğrultusunda fiziksel yol çalışmaları başlamıştır.

İmar alanı dışındaki söz konusu bölgede yol yapmak tek kişinin Ortahisar Belediye baskanının kararıdır. Kendisine ait karar ile yol projesini Kapadokya Alan baskanlığından onay alarak yapmaya baslamıştır. Milyonlarca yılda oluşmuş olan, Ulusal ve uluslararası bir doğa ve kültür mirası niteliğinde ki alanda yapılacak her hangi bir hatanın geri dönüşümü mümkün olamayacaktır. Bu nedenlerle böylesi bir yol yapılmadan önce, jeofizik, jeodezik ve ilgili yer bilimleri açısından yapılacak yolların peribacalarında, jeopark alanında ve çevresinde olusturacağı etkinin araştırılması, ciddi bilimsel raporlarının düzenlenmiş olması gerekmektedir.

 Bu raporlar, araştırmalar yapılmış mıdır?

 Kapadokya Alan başkanlığın da, sorumlu jeoloji mühendisinin ve bu çalışmaları yapacak teknik bir kadronun olmadığını biliyoruz. Bu konuda yapılmış bilimsel çalısmalar var mıdır?

Kapadokya Alan Yönetimi başkanlığında bahsi geçen  yol projesi değerlendirilmiş midir?

Plansız alanda açılmaya başlanan yol, henüz daha üst ölçek plan kararları oluşmadan hangi kamu yararına hizmet edecektir ve hangi üst ölçek plan kararına dayandırılacaktır, tüm bunlar belirsiz ve keyfidir.

Bilimsel düşünceden uzak olarak, sadece bir kişinin öngörüsünde bu yolun açılmasının sakıncalarını kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz."